Intră acum și în grupul de
Mii de pelerini din ţară şi din străinătate au participat, sâmbătă, la Sfânta Liturghie celebrată la Sanctuarul naţional marian de la Cacica, cu ocazia Sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, la celebrările din acest an fiind prezenţi arhiepiscopul emerit din Roma, Augustino Marchetto şi episcopul militar din Ungaria, Laszlo Biro.
Episcopul Diecezei Romano-Catolice Iaşi, monseniorul Petru Gherghel, a salutat, sâmbătă, pelerinii veniţi în număr mare la Sanctuarul naţional marian de la Cacica subliniind că la această sărbătoare sunt prezenţi arhiepiscopul Augustino Marchetto, venit de la Roma şi episcopul militar Laszlo Biro din Ungaria.
“Mă bucur să vă salut pe toţi, pe toţi pelerinii veniţi, astăzi, la acest Sanctuar. Mă bucur s-o fac împreună cu rectorul acestui Sanctuar şi cu iubire faţă de fiecare în parte. Într-un chip deosebit vreau să salut, astăzi, aici, la această celebrare, pe unul dintre prietenii noştri pelerini, venit de la Roma, de la Sfântul Părinte, arhiepiscopul Augustino Marchetto, care va avea un cuvânt pentru credincioşii noştri mai ales şi pentru cei care au fost în emigraţie şi sunt. Mă bucur să-l salut pe episcopul Laszlo Biro, episcopul pentru militari, armată, din Ungaria, împreună cu un grup mare de pelerini”, a spus PS Petru Gherghel.
Monseniorul Petru Gherghel a mai spus că toţi cei care au sosit la Cacica formează o mare familie arătând că sunt uniţi prin iubirea lor pentru Sfânta Fecioară Maria.
“Formăm, astăzi, o familie mare, o familie frumoasă, în jurul aceleiaşi mame, mamă pentru toţi cei care-L iubesc pe Dumnezeu, mamă pentru toţi creştinii de orice denominaţiune, mamă care ne iubeşte. Mă bucur să-i salut pe toţi cei care, astăzi, sunt aici uniţi cu noi prin iubirea lor, ajunşi cu gândul lor la Cacica sau la orice alt sanctuar. Astfel, cu toţii ne bucurăm, acum, ajutaţi de Ea, ocrotiţi de Ea, simţindu-ne fiii Ei, să-l întâlnim pe Isus, la celebrarea Sfintei Liturghii. Din inimă, aşadar, cerem iertare pentru toate păcatele, ca să celebrăm cu vrednicie jerfa Sfintei Liturghii şi măreaţa sărbătoare a Prea Curatei Maria”, a mai spus episcopul de Iaşi Petru Gherghel.
În cuvântul de învăţătură, episcopul auxiliar al Diecezei Romano-Catolice Iaşi, PS Aurel Percă, a spus că credinţa este „ o inundare de bucurie în mijlocul tuturor greutăţilor şi preocupărilor acestei vieţi”.
“Maria ridicată la cer cu trupul şi cu sufletul este pentru noi toţi o chemare spre viitor, este o anticipare a ceea ce va fi, a ceea ce va fi viitorul nostru, atunci când vom fi terminat pelerinajul nostru pe acest pământ. Biserica, chiar de la începuturile ei, a păstrat această veste mângâietoare în memoria sa de credinţă. Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului vrea să indice tocmai ultimul somn al Mariei, reprezentarea iconografică a acestui moment este plină de semnificaţie. Poate aţi văzut această imagine, Fecioara Maria este reprezentată, înconjurată de apostoli, ca în ziua de Rusalii, ca şi cum, pentru a indica faptul că discipolii trebuie să stea mereu în jurul Mariei, pentru a primi darul Duhului Sfânt, în timp ce Isus ţine în braţele sale o copilă şi această copilă este Maria, devenită mică pentru împărăţia cerurilor şi condusă de Mântuitorul la sărbătoarea celor răscumpăraţi de sângele său, sânge primit chiar în sânul Mariei”, a spus PS Aurel Percă.
Episcopul auxiliar Aurel Percă a subliniat că ridicarea Prea Curatei Fecioare Maria la cer cu sufletul şi cu trupul subliniază legătura profundă care exista între Fiul şi Mama, reprezentând, în acelaşi timp, gestul de mulţumire al Fiului.
“De ce a fost ridicată la cer Maria cu sufletul şi cu trupul? Pentru ce Dumnezeu a voit acest semn ulterior, după Învierea lui Cristos? Fără îndoială, înălţarea Prea Curatei Fecioare Maria, cu trupul şi cu sufletul la cer, subliniază legătura profundă care există între Fiul şi Mama. Isus a primit trupul său din Maria şi Maria a fost alături de Fiul pe tot parcursul drumului de credinţă până a-i fi aproape chiar şi în marele ceas, ceasul de pe calvar. Ridicarea Ei la cer este gestul de mulţumire al Fiului. Dacă noi, oamenii, suntem capabili de recunoştinţă, prin diferite moduri, faţă de mama noastră pământească, oare Dumnezeu nu putea fi infinit mai capabil de recunoştinţă faţă de mama care l-a născut după trup, care l-a hrănit, care l-a însoţit de-a lungul activităţii sale publice? Ridicarea Mariei cu trupul şi cu sufletul la cer este pentru noi o invitaţie să privim mai departe de orizontul acestui pământ şi mai ales să privim în sus. Viaţa omenească nu se termină, aici, pe pământ, nu se epuizează în orizontul acesta strâmt al realităţilor pământeşti, dar are o dezvoltare şi o completare minunată, dincolo de scenariul fragil al experienţei noastre de fiecare zi. De aceea, putem spune cu absolută siguranţă, privind la Maria, că ceea ce este mai bun pentru noi trebuie să vină de acum încolo, că ceea ce este mai frumos trebuie să se arate mai târziu. Iubiţi fraţi, iubiţi pelerini, să nu uităm acest adevăr! Viitorul este strălucit pentru noi, dacă privim acolo unde este Maria acum şi anume în cer, ridicată cu trupul şi cu sufletul”, a mai spus PS Aurel Percă.
La finalul Sfintei Liturghii, arhiepiscopul Augustino Marchetto a transmis credincioşilor că a venit la Cacica, în sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, în calitate de pelerin, subliniind că pelerinajul exprimă “viaţa fiecăruia dintre noi” şi reprezintă o imagine “a călătoriei noastre pe pământ”.
“Am venit aici, în pelerinaj, ca şi voi, poate puţin mai departe decât voi, venind de la Roma. De ce am acceptat să vin primind invitaţia episcopului vostru? Deoarece m-am gândit să fac un cadou, să fac un cadou conaţionalilor voştri, care sunt în Italia sau alte ţări şi dacă ei nu au putut să vină, eu m-am ocupat de ei pentru mulţi ani, am primit acest titlu de a-i reprezenta”, a spus IPS Augustino Marchetto.
IPS Augustino Marchetto a mai spus că, de multe ori, acest pelerinaj e o cale a Crucii, atât pentru cei care pleacă într-o altă ţară, cât şi pentru cei rămaşi aici, prin distanţa care-i desparte.
“De aceea avem nevoie de speranţă, avem nevoie să reînnoim speranţa. În acea dimineaţă a primei zile a săptămânii, în acea dimineaţă a zilei Învierii a fost mica soră, Speranţa, cea care a condus cele două mari surori: Dragostea şi Credinţa. De aceea venim la Sf Fecioară Maria, ridicată la cer, şi în care s-a realizat misterul pascal, arătându-ne care este destinul nostru: să reînnoim speranţa”, a spus arhiepiscopul Augustino Marchetto.
IPS Augustino Marchetto s-a rugat împreună cu pelerinii prezenţi la Cacica pentru toţi cei plecaţi departe, în alte ţări, pentru familiile popoarelor, cerând “un supliment de speranţă” prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria, ridicată la cer.
La slujba oficiată la Cacica au participat deputatul minorităţii poloneze din Parlamentul României, Ghervazen Longher, deputaţii PSD Constantin Uricec, Gavril Mârza şi Ioan Stan, vicepreşedintele CJ Suceava Alexandru Rădulescu, dar şi primarul comunei Cacica.
Intră acum și în grupul de