Intră acum și în grupul de
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava a desfăşurat vineri, un Exerciţiu Tactic de Cooperare pentru Situaţii de Urgenţă la un obiectiv turistic – Complexul balnear „Călimani” Vatra Dornei. Potrivit căpitanului Dan Baltaru, ofiţer în cadrul Compartimentului Informare şi Relaţii Publice a ISU „Bucovina” Suceava prin acest exerciţiu s-a urmărit „gestionarea situaţiilor de urgenţă pentru limitarea şi înlăturarea efectelor negative ale unui incendiu la un obiectiv cu aglomerări de persoane în speţă complexul balnear „Călimani”, la etajul 4 camera 412 şi apartamentul 413 şi un accident rutier urmat de încarcerarea victimelor, pe raza municipiului Vatra Dornei.”
Potrivit scenariului „se presupune că incendiul a fost cauzat de neglijenţa unui fumător, a fost observat de către paznicul obiectivului, care a procedat la alertarea personalului de pe locul de muncă acţionând butonul de incendiu. Sistemele automate de avertizare a incendiului din cadrul complexului au intrat în funcţiune, dar datorită propagării incendiului cu repeziciune au fost afectate circuitele de alimentare cu curent electric, rezultând întreruperea în totalitate a alimentării cu energie electrică a întregului obiectiv şi oprirea funcţionării ascensoarelor”.
Au fost alarmaţi: conducerea obiectivului, personalul de pe locul de muncă, I.S.U.J. Suceava, respectiv detaşamentul de pompieri Vatra Dornei.
De la dispeceratul I.S.U.J. Suceava a fost pus în aplicare Planul Operativ de Interventie, Planul de acţiune şi cooperare cu celelalte forţe ale Comitetului Local Pentru Situaţii De Urgenţă, al municipiului Vatra Dornei. La locul incendiului s-a deplasat garda de intervenţie a Detaşamentului Vatra Dornei, cu toate forţele şi mijloacele.
S-a solicitat sprijinul Poliţie Vatra Dornei, Detaşamentul de Jandarmi Vatra Dornei, Poliţia Comunitară Vatra Dornei, Societatea Naţională de Cruce Roşie – filiala Vatra Dornei, Serviciul de Ambulanţă Vatra Dornei.
„Există pericolul propagării incendiului pe orizontală şi pe verticală, la etajele 5 şi 3, datorită materialelor combustibile respectiv, mobilier, covoare, perdele, aparate electronice, etc. Fumul a inundat total etajele 5 şi mansarda şi parţial etajul 3 şi se propagă cu rapiditate la întregul complex pe instalaţia de ventilarea.
Deoarece specificul complexului este cel de tratament şi recuperare persoanelor cu dezabilităţi şi datorită sezonului rece în care s-a produs incendiul, în complexul balnear sunt cazaţi cca. 175 de persoane, care prezintă diferite boli locomotorii, o parte dintre aceştia fiind în vârstă. Din primele informaţii rezultă că nu sunt victime omeneşti, dar sunt persoane intoxicate şi datorită fumului dens sau refugiat la etajele superioare. S-au produs avarii la reţelele electrice, telefonice şi la cele de utilităţi comunale. S-a solicitat sprijinul Detaşamentului de pompieri Câmpulung Moldovenesc pentru a interveni cu autoscara mecanică din dotare, echipajului de salvatori de la înălţime din cadrul Vânătorilor de munte – Brigada Vatra Dornei, echipei Salvamont Vatra Dornei. Din cauza traficului îngreunat în zonă, şi a lucrărilor de reabilitare reţelei de apă-canalizare a oraşului, garda de intervenţie a parcurs distanta de 3 km în 8 minute”, se arată in scenariul exerciţiului.
De asemenea, pe timpul operaţiunilor de intervenţie, din cauza angrenării unui număr mare de forţe şi mijloace necesare intervenţiei şi nerespectării regulilor de circulaţie pe drumurile publice, un autovehicul a fost lovit de o autoutilitară, iar în urma accidentului au rezultat două persoane încarcerate în autoturism.
Exerciţiul s-a desfăşurat cu succes, gazdele nedorind ca aşa ceva să fie necesar să se întâmple şi în realitate.
Intră acum și în grupul de