Intră acum și în grupul de
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, că este de acord cu propunerea de înfiinţare a unui operator judeţean de termoficare făcută de noul preşedinte al CJ Suceava, Cătălin Nechifor, şi a subliniat că prioritatea de grad zero pentru el este asigurarea apei calda în Suceava pe perioada verii şi de căldură în cursul iernii.
Şeful administraţiei publice locale a menţionat, într-o conferinţă de presă, că a discutat cu reprezentanţii Termica SA strategia pentru iarna 2012-2013 şi că urmează să fie începute procedurile de achiziţie a cărbunelui necesar funcţionării centralei electro-termice după ce s-a reuşit plata celor 50 de milioane de lei pentru cărbunele folosit iarna trecută.
Primarul a spus că după ce vor depune joi jurământul pentru preluarea funcţiei atât el cât şi preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, va discuta cu acesta despre propunerea acestuia de înfiinţare a unui operator judeţean de termoficare. „Sunt de acord cu propunerea făcută de Cătălin Nechifor cu operatorul judeţean de termoficare. Trebuie să avem discuţii cu creionul în mână să vedem cu poate fi realizată”, a spus Lungu.
Primarul a precizat că a trimis o scrisoare fermă firmei Adrem Invest care trebuia să înceapă lucrările pentru o nouă centrală termică a oraşului şi a adăugat că se va discuta în Consiliul local o propunere referitor la colaborarea viitoare cu această firmă.
Ion Lungu a mai declarat că, pe lângă problema termoficării, va discuta cu noul preşedinte al CJ Suceava, Cătălin Nechifor, despre soluţiile ce pot fi adoptate pentru construcţia depozitului ecologic de deşeuri care trebuie făcut printr-un proiect european, despre proiectul de extindere a reţelelor de apă şi canalizare prin POS Mediu, despre dinamizarea lucrărilor la refacerea Cetăţii de Scaun a Sucevei, sau asigurarea finanţării punerii în valoare a Curţii Domneşti din centrul Sucevei, dar şi despre finalizarea lucrărilor la ruta ocolitoare a municipiului Suceava sau realizarea unui parteneriat public-privat pentru construcţia unui complex sportiv la intrarea în municipiu.
Preşedintele ales al Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, susţine înfiinţarea unei societăţi judeţene care să fie operator judeţean de termoficare, firma urmând să gestioneze centralele termice de cogenerare din Suceava, Rădăuţi, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc şi Gura Humorului, dar şi să realizeze investiţiile necesare pentru distribuţia agentului termic. Nechifor a declarat vineri că urmează să discute această propunere cu primarul Sucevei, Ion Lungu, în vederea găsirii unei soluţii pe termen lung pentru termoficarea Sucevei, în special în condiţiile în care există riscul ca firma Adrem Invest să renunţe la construcţia noii centrale de cogenerare. Noua centrală de cogenerare trebuie să fie dată în folosinţă în luna mai 2013, dar investitorul selectat, Adrem Invest, nu a început încă lucrările.
Preşedintele ales al CJ Suceava a arătat că propune un cuplaj al centralelor de cogenerare din judeţ urmând să fie gestionate de un operator unic care să facă şi investiţiile la Suceava folosind un credit furnizor. Nechifor a arătat că actuala soluţie pentru centrala de cogenerare din Suceava va trebui să fie dublată de o centrală pe biomasă, subliniind că generaţia a patra de centrale de cogenerare nu necesită un număr mare de angajaţi, iar actualii salariaţi vor putea fi relocaţi în zona de biomasă.
Totodată, el consideră că operatorul judeţean unic în domeniul termoficării se va ocupa şi de distribuţie şi va livra agent termic la un preţ unic în toate localităţile.
În judeţul Suceava au fost construite centrale termice de cogenerare prin proiectul Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene în Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, unde acestea sunt nefuncţionale din lipsă de reţea de distribuţie, la Rădăuţi, unde aceasta livrează agent termic la un cost mic, dar şi în Vatra Dornei, unde nu a fost pusă în funcţiune din cauză că nu s-a finalizat magistrala de gaze naturale ce leagă Câmpulung Moldovenesc de Vatra Dornei.
Intră acum și în grupul de