Intră acum și în grupul de
Celebrările de la Sanctuarul naţional marian din Cacica prilejuite de sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului au început, luni dimineaţa, cu pelerinajul bicicliştilor care au plecat din Roman şi au parcurs 126,4 kilometri ajungând în cursul zilei de marţi în localitatea suceveană Cacica.
In cursul dimineţii de marţi a avut loc şi pelerinajul tinerilor, condus de episcopul auxiliar de Iaşi, Aurel Percă, pelerinii parcurgând pe jos o distanţă de 5 kilometri până la Cacica, iar în jurul orei 12, 00 a fost sfinţit noul altar principal al Sanctuarului naţional marian de la Cacica.
Marţi după-amiaza a fost oficiată Sfânta Liturghie animată de tineri, urmată, în cursul serii, de privegherea mariană cu lumânări, de rugăciuni şi cântece mariane, celebrare prezidată de PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi.
Miercuri dimineaţa, începând cu ora 6,00, au fost oficiate liturghii în limbile română, maghiară, polonă şi germană, precum şi liturghia greco-catolică.
La Liturghia Solemnă Pontificală de miercuri au participat PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi, PS Paolo Nicolò, regent al Casei Pontificale din Vatican, care a transmis un mesaj special pentru pelerini, precum şi PS Anton Coşa, episcop de Chişinău, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, numeroşi preoţi din ţară şi din străinătate.
În cuvântul de bun venit adresat pelerinilor sosiţi la Cacica, Monseniorul Petru Gherghel, episcop de Iaşi, a spus că “de la Fecioara Maria primim bucuria vieţii şi de la ea învăţăm cum să ne manifestăm credinţa noastră”.
“Suntem aici, azi, împreună cu toţi creştinii să o cinstim şi să o preamărim pe Fecioara Maria, mama noastră, regina noastră şi mijlocitoarea noastră. De la ea să primim bucuria vieţii, de la ea să învăţăm cum să ne manifestăm credinţa noastră”, a spus monseniorul Petru Gherghel.
PS Paolo Nicolò, regent al Casei Pontificale din Vatican, a subliniat în cuvântul său că Fecioara Maria nu este proclamată fericită pentru frumuseţea sa, pentru inteligenţa sa, pentru statura ei fizică, ci pentru umilinţa sa.
“Această umilinţă a Mariei nu trebuie înţeleasă doar ca o ascundere pasivă, ci mai degrabă ca o voinţă activă de a-l pune pe primul loc pe Dumnezeu, adică pe acela pentru care toate sunt posibile, aşa cu îi anunţase dinainte arhanghelul Gabriel, cu ocazia vestirii maternităţii sale divine. În momentele dificile, dragi fraţi şi surori, în toate acele situaţii inevitabile şi adesea dureroase pe care le întâlnim în viaţa noastră, ar trebui să ne amintim că tocmai suferinţele sunt, ca să zic aşa, sarea vieţii. Credinţa ne învaţă că toate sunt posibile pentru Dumnezeu care, iubindu-ne, ne izbăveşte de rău şi ne ocroteşte cu grijă paternă, oferindu-ne mereu tot ceea ce este mai bun pentru noi”, a spus PS Paolo Nicolo.
La sărbătoarea de la Cacica s-a aproximat că au fost prezenti peste 5.000 de pelerini, în toate cele 3 zile de pelerinaj.
Intră acum și în grupul de