Intră acum și în grupul de
Cunoscută pentru activităţile în care este implicată privind promovarea femeii şi abordarea egalităţii de şanse, Monica Tatoiu a luat parte la Seminarul Naţional „Abordarea integratoare a principiului egalităţii de şanse în administraţia publică”, care s-a desfăşurat vineri la Prefectura Suceava.
La seminar au participat reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale Guvernul României, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Muncii Familiei şi Protecţiei Sociale, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, precum şi ai prefecturilor, autorităţilor publice locale, serviciilor publice deconcentrate, ONG-urilor judeţene şi de la nivel naţional.
Temele dezbătute au privit promovarea principiului egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi, eliminarea discriminărilor privind încadrarea persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa muncii, precum şi creşterea eficienţei structurilor instituţionale şi a personalului implicat în problematica incluziunii sociale în administraţia publică, moderatorul întâlnirii fiind subprefectul Sucevei, Angela Zarojanu.
Monica Tatoiu: „Reducerea cheltuielilor administrative se poate face preponderent folosind femei, mai mult decât bărbaţi, în administraţia publică”
Invitată să ia cuvântul, Monica Tatoiu, preşedintele Fundaţiei „Noi Citim” a vorbit despre egalitatea de şanse privită din punct de vedere economic, amintind că în anii ’50, în momentul în care economia era într-o creştere mult peste posibilităţile pieţei forţei de muncă majoritară masculină, s-a născut nevoia de a reduce costurile prin creşterea profitabilităţii. Acest lucru a determinat ca în anii ’60, în Statele Unite ale Americii, să ia naştere ideea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi. „O analiză realizată de experţi din Statele Unite şi Marea Britanie, în general din ţările anglo-saxone unde revoluţia sexuală a fost cea mai puternică în anii ’60, a demonstrat că reducerea cheltuielilor administrative se poate face preponderent folosind femei, mai mult decât bărbaţi în administraţia publică”, a arătat Monica Tatoiu, care a explicat că femeia are o capacitate aparte la nivelul subconştientului său, de a eficientiza costurile, pentru că structural, ea este contabilul-şef al familiei sale. Aceasta a transmis celor prezenţi că femeia este capabilă să acţioneze în timp real, mult mai eficient decât un bărbat, care are nevoie de analize, sinteze, implementări, strategii ş.a.m.d.
La discuţiile din plen au mai fost invitaţi să participe: directorul executiv adjunct al Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale Suceava, Simion Botezatu, conf. univ. dr. Felicia Cornelia Macarie de la Universitatea Babeş Bolzai Cluj-Napoca, Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, lect. univ. dr. Alunica Morariu, de la Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava, Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică, preşedintele Fundaţiei Pro Women, Iaşi, Irina Barbălată, dir. ec. al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava, Genoveve Romaşcan, sociologul Ileana Iacob, insp. de poliţie în cadrul Inspectoratul Judeţean de Poliţie Suceava, directorul Oficiul Registrului Comerţului Suceava, Cătălina Vartic, preşedintele Federaţiei Patronale I.M.M. Suceava, Liliana Agheorghicesei, preşedintele Federaţiei Patronale I.M.M. Suceava, Liliana Agheorghicesei, şi insp. de muncă Liliana Bolohan din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava.
Intră acum și în grupul de