Întâlnire cu autori francofoni la Alianța Franceză din Suceava


Intră acum și în grupul de

Alianța Franceză din Suceava va organiza și găzdui marți, 21 mai 2024, începând cu ora 17.00, un nou dialog în cadrul acțiunii Rencontres-lectures avec des écrivains francophones / Întâlniri-lectură cu autori francofoni.

Invitatul special al scriitorului și artistului vizual Constantin Severin va fi domnul profesor univ. dr. Mircea A. Diaconu, prorector al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava. Tema abordată va fi „Cioran. Neputința de a fi altceva decât român”. Alături de invitat, va fi prezentă doamna lector universitar dr. Gina Puică.

Discuția va explora chestiunea identității lingvistice și culturale asumate de Emil Cioran, un subiect deosebit de pasionant și dificil de lămurit. Într-un articol recent, Mircea A. Diaconu a discutat despre „neputința lui Cioran de a fi altceva decât român”, o perspectivă în dezacord cu opinia multor specialiști care susțin că filosoful a rupt legăturile cu cultura română după 1946, odată cu adoptarea limbii franceze în scrierile sale.

Mircea A. Diaconu este un reputat autor de volume de istorie și critică literară, printre care și „Cui i-e frică de Emil Cioran?” (Cartea Românească, 2008). Gina Puică este cunoscută pentru traducerile sale în limba franceză, printre care „Bréviaire des vaincus II” (L’Herne, 2011) și „Apologie de la barbarie. Berlin-Bucarest (1932-1941)” (L’Herne, 2015), realizate în colaborare cu Vincent Piednoir.

Evenimentul va avea loc la sediul Alianței Franceze din Suceava, situat pe strada Ștefan cel Mare nr. 50. Organizatorii invită publicul larg să participe la această întâlnire culturală deosebită.


Intră acum și în grupul de