Exemplare de râși capturate în județul Suceava vor fi transferate în Germania pentru refacerea genetică a speciei de râs în Europa


Intră acum și în grupul de

Într-un demers semnificativ pentru conservarea biodiversității, Viorel, primul râs capturat în România, a fost eliberat în Pădurea Thuringiană din Germania. Evenimentul, desfășurat miercuri, 15 mai, a marcat începutul unui proiect ambițios de refacere genetică a speciei de râs în Europa, a anunțat RNP Romsilva.

Eleodor Olavi Nițescu, directorul general adjunct al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, și Leonaș Dinu, inginer și responsabilul de Proiectul „Lynx Thuringia” în cadrul Romsilva, au participat la acest eveniment la invitația BUND Germania, WWF Germania și a lui Bernhard Stengele, Ministrul Mediului și Agriculturii Landului Thuringia.

Proiectul „Lynx Thuringia” prevede capturarea și transferul a 10 exemplare de râs din România până în 2027, provenind de pe fondurile cinegetice gestionate de Direcțiile Silvice Suceava, Neamț, Bacău și Vrancea. Scopul este crearea unui nucleu sănătos în Pădurea Thuringiană, care să contribuie la refacerea genetică a populației de râși din Germania, actualmente redusă și izolată.

Alături de Viorel, în Pădurea Thuringiană a fost eliberat și un râs femelă numită Frida, născută în captivitate în Germania, pentru a sprijini diversitatea genetică.

La eveniment au participat, pe lângă Ministrul Mediului din Thuringia, și alte personalități din domeniul conservării mediului: dr. Volker Gebhart, membru al Consiliului de Administrație al Thuringen Forst, dr. Katrin Vogel, directoarea Parcului Natural Hainich și a Centrului pentru Pisici Sălbatice Hutscheroda, dr. Markus Port, coordonator al proiectului din partea BUND și al Universității din Gottingen, dr. Max Boxleitner, expert în râși din partea WWF Germania, Frank Herrmann, directorul general al asociațiilor fondurilor de vânătoare din Thuringia, și Ludwig Gunstheimer, președintele asociațiilor fondurilor de vânătoare din Thuringia.

Acțiunea reprezintă un pas important în eforturile de conservare a râsului și de îmbunătățire a biodiversității în Europa, subliniind colaborarea internațională necesară pentru protejarea speciilor amenințate.

credit foto: WWF Germania


Intră acum și în grupul de