Suceava găzduiește Olimpiada Națională de Creativitate Științifică 2024


Intră acum și în grupul de

Județul Suceava devine din nou centrul excelenței educaționale prin găzduirea Olimpiadei Naționale de Creativitate Științifică, ediția a IV-a. Evenimentul va reuni echipele câștigătoare ale etapei județene din întreaga țară.

Olimpiada, o competiție interdisciplinară, își propune să formeze și să dezvolte competențele specifice creativității în domeniul științific, tehnologic și ingineresc la elevii din clasele V-XII. Participanții vor prezenta soluții inovative și tehnice pentru probleme actuale ale societății, contribuind astfel la atragerea tinerelor talente spre aceste domenii esențiale.

Organizatorii evenimentului sunt Ministerul Educației, Inspectoratul Școlar al Județului Suceava, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, Societatea Științifică CYGNUS Suceava și mai multe licee sucevene. Juriul este format din cadre didactice și cercetători din universități de renume din București, Iași, Cluj și Craiova.

La această ediție a Olimpiadei, s-au înscris 115 lucrări, dintre care 44 la categoria juniori și 71 la categoria seniori. În competiție vor participa 253 de elevi din 29 de județe și 3 sectoare ale municipiului București, coordonați de 96 de profesori. Proiectele prezentate variază de la modele și prototipuri la prezentări grafice și postere, toate încercând să rezolve sau să explice diverse probleme ale comunității.

Deschiderea oficială a Olimpiadei va avea loc pe 30 mai, la ora 9:00, în Auditoriumul „Joseph Schmidt”. Festivitatea de premiere se va desfășura pe 2 iunie 2024. Pe parcursul evenimentului, participanții vor avea ocazia să exploreze județul Suceava, să participe la concerte live și să viziteze laboratoarele și expozițiile universității. De asemenea, vor fi organizate workshopuri și sesiuni de prezentări pe teme de inovare și cercetare științifică.

Jurizarea proiectelor va consta în prezentarea acestora timp de 10 minute, urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri de 5 minute. Cele mai bune lucrări vor fi selectate pentru a reprezenta România la competițiile internaționale, unde vor participa elevii care au obținut locurile I și II la categoria seniori.

Inspectorul școlar general adjunct, prof. dr. Petru Crăciun, a subliniat importanța acestui eveniment în promovarea creativității și inovării în rândul tinerilor și a cadrelor didactice, contribuind astfel la dezvoltarea viitoarelor generații de specialiști în domeniul științific și tehnologic.


Intră acum și în grupul de