Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, între cele 13 universități din România incluse în QS World University Rankings 2025


Intră acum și în grupul de

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) se află în lista 1400+ universități din întreaga lume incluse în clasamentul QS World University Rankings, anunță instituția academică suceveană.

Potrivit sursei citate, în ediția 2025 a acestui clasament, publicată marți, 4 iunie, USV se menține între cele mai performante 13 universități din România, continuând să fie una dintre cele 1500 de universități de excelență pe plan mondial.  

Pentru ediția nouă a QS World University Rankings, au fost analizate rezultatele a 5.663 de instituții, dintre care 1.503 au îndeplinit criteriile riguroase pentru a fi incluse în ierarhizare, cu 21 de intrări noi prin raport la ediția precedentă. În top se regăsesc doar 13 universități din România, la fel ca în ierarhizarea din 2024.

QS World University Rankings are la bază nouă indicatori: ponderea studenților străini, prestigiul academic, reputația în rândul angajatorilor, numărul de citări, impactul pe piața muncii, raportul dintre numărul de cadre didactice şi numărul de studenți, ponderea cadrelor didactice din străinătate, ponderea în rețeaua internațională de cercetare și sustenabilitatea.

Cea mai bună clasare a USV rămâne la indicatorul privind ponderea studenților străini (poziția 472 în clasament), continuând să fie universitatea cu cea mai mare pondere de studenți internaționali dintre universitățile românești analizate. În cadrul ierarhiei la nivel național, USV înregistrează poziții foarte bune și în cazul numărului de citări (4), ponderii cadrelor didactice din străinătate (6), sustenabilității (7), impactului pe piața muncii (8) și al raportului dintre numărul de cadre didactice şi numărul de studenți (9).

QS World University Rankings este considerat unul dintre primele 3 topuri universitare internaționale în ceea ce privește vizibilitatea, rezultatele publicate fiind valorizate pentru dezvoltarea de politici publice în educație. Evoluția clasamentelor QS este continuă, ediția din 2025 aducând o serie de schimbări în metodologia de lucru, care reflectă necesitatea de a acorda prioritate aspectelor relevante pentru studenți, precum sustenabilitatea și capacitatea de inserție profesională. Prezența mediatică în creștere a clasamentului realizat de QS și abordarea inovatoare în realizarea acestuia demonstrează influența sa tot mai mare și, totodată, angajamentul de a se adapta la schimbările din învățământul superior.

               Clasamentul pentru anul 2025 poate fi consultat la următoarea legătură:

https://www.topuniversities.com/world-university-rankings


Intră acum și în grupul de