Garda de Mediu Suceava în alertă după ce s-a raportat mortalitate piscicolă la Dolhasca în amonte de podul rutier de pe DN 208


Intră acum și în grupul de

Garda de Mediu Suceava a raportat un incident grav de mortalitate piscicolă, sesizat, marți, pe un luciu de apă izolat de râul Siret, în zona amonte a podului rutier DJ208, în localitatea Dolhasca.

Aproximativ 200 kg de pești din diverse specii, majoritatea scobar (90%), dar și oblete, clean, biban, au fost găsiți morți.

Incidentul s-a produs într-o acumulare de apă formată în urma amenajării căilor de acces pentru lucrările desfășurate în cadrul proiectului „Regiunea Nord Est – Axa Rutieră Strategică 1 – Iași – Suceava”. Analizele de laborator nu au reușit să identifice cu exactitate cauza mortalității piscicole. Important de menționat este că fenomenul nu a afectat calitatea apei râului Siret, fiind limitat la acumularea izolată.

În timpul controlului efectuat, a fost finalizată activitatea de colectare a peștilor morți, aceștia urmând a fi predați unui operator autorizat pentru incinerare.

În acest caz Poliția orașului Dolhasca a demarat cercetarea penală în urma acestui incident în două dosare, unul pentru fapta de infectare a apei, conform articolului 356, aliniatul 1 din Codul Penal și al doilea pentru evacuarea, aruncarea sau injectarea în apele de suprafață, subterane, maritime interioare sau teritoriale a apei uzate, deșeurilor, reziduurilor sau produselor care pot modifica caracteristicile apei, punând în pericol viața și sănătatea umană, animalele, mediul înconjurător, producția agricolă sau industrială și fondul piscicol, conform articolului 92 din Legea Apelor nr. 107/1996.

Garda de Mediu Suceava și autoritățile locale continuă investigațiile pentru a determina sursa și responsabilitatea exactă a acestui incident ecologic, pentru a se asigura că măsurile necesare pentru prevenirea unor asemenea evenimente sunt implementate.


Intră acum și în grupul de