Creștere alarmantă a cazurilor de tuse convulsivă în județul Suceava: 14 cazuri confirmate din 50 de cazuri suspecte, majoritatea la copii nevaccinați


Intră acum și în grupul de

Un număr de 14 cazuri din totalul celor 50 de cazuri suspecte de tuse convulsivă au fost confirmate în județul Suceava de la începutul anului la copii cu vârste între 0 și 9 ani. La nivel național s-au confirmat 196 de astfel de cazuri de îmbolnăvire.

Potrivit situației raportate de Institutul Național de Sănătate Publică și de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, în perioada1 ianuarie- 30 mai 2024 au fost confirmate 196 de cazuri de tuse convulsivă în București și în 30 de județe ale țării, fiind raportate 2 decese, unul survenit „la un sugar în vârstă de 4 luni, din municipiul București, vaccinat corespunzător vârstei, cu 2 doze de vaccin, dar încă prea mic pentru a dezvolta o imunitate solidă”, iar al doilea deces la un sugar în vârstă de 24 de zile, din județul Iași, nevaccinat (neeligibil).

Conform situației prezentate, cele mai multe cazuri de tuse convulsivă confirmate, 29, au fost raportate în județul Timiș, alte 21 în București, 19 în județul Cluj, 14 în județul Suceava, câte 13 în județele Iași și Buzău, 12 cazuri în județul Prahova, 10 în județul Hunedoara, 8 în județul Bacău, câte 7 în județele Neamț și Ilfov, 6 în Bihor, 5 în județul Giurgiu etc.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Suceava au precizat, la solicitarea News Bucovina, că în județ au intrat în sistemul de supraveghere epidemiologică 50 de cazuri suspecte de tuse convulsivă de la începutul anului 2024 și până la sfârșitul lunii mai, iar dintre acestea 14 au fost confirmate, conform metodologiei elaborate de Institutul Național de Sănătate Publică și de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, la copii cu vârste cuprinse între 0 și 9 ani, care nu au fost vaccinați împotriva acestei boli, pacienții necesitând internarea în spital și tratament specific.

Din totalul celor 14 cazuri confirmate, 5 s-au înregistrat la copii din grupa de vârstă sub 1 an, alte 7 cazuri la grupa de vârstă 1-4 ani, iar 2 cazuri la copii din grupa de vârstă 5-9 ani, 11 dintre copii provenind din mediul rural și 3 din mediul urban.

De menționat este că alte 10 cazuri suspecte de tuse convulsivă sunt în curs de investigare.

„Conform Calendarului Național de Vaccinare, schema de vaccinare împotriva tusei convulsive cuprinde administrarea a 4 doze de vaccin DTPa(diftero-tetano-pertusiss acelular) la vârstele de 2,4,11 luni și 6 ani, urmată de o a cincea doză care se administrează la vârsta de 14 ani”, au declarat reprezentanții DSP Suceava.

Autoritățile sanitare sucevene au informat că în județul Suceava, în perioada 01.01.2024- 31.05.2024, s-au administrat 9273 de doze de vaccin împotriva tusei convulsive, dar acoperirea vaccinală la nivelul județului „rămâne una suboptimală”, cu un procent de 60-65 la sută.

„Cea mai eficientă metodă de prevenire a tusei convulsive este vaccinarea, de aceea recomandăm tuturor părinților să se adreseze medicilor de familie în vederea imunizării corecte a copiilor lor”, au mai precizat reprezentanții DSP Suceava.


Intră acum și în grupul de