Sărbătoarea Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava: Trei zile de pelerinaj și manifestări culturale. Procesiunea cu moaștele sfântului va fi organizată în 22 iunie


Intră acum și în grupul de

Credincioșii din întreaga țară sunt așteptați la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” pentru a participa la prăznuirea liturgică a Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou. Sărbătoarea va include un program amplu de evenimente liturgice și culturale.

Evenimentele vor debuta sâmbătă, 22 iunie 2024, la ora 18:00, cu mult așteptata Procesiune „Calea Sfinților”. Racla cu moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou va fi purtată de clerici și monahi pe străzile orașului Suceava, într-un traseu care va include opriri la numeroase biserici și locuri de importanță istorică și spirituală.

Traseul procesiunii va fi următorul: ieșirea din curtea Catedralei Arhiepiscopale pe Strada Ion Vodă Viteazu, cu prima oprire la Biserica „Învierea Domnului”. Se va continua pe Strada Ana Ipătescu, cu oprire la Biserica Domnițelor, urmată de Strada Petru Rareș și oprire la Biserica „Sfântul Dumitru”. Procesiunea va parcurge Strada Curtea Domnească, Strada Vasile Alecsandri și Strada Mihai Eminescu, cu următoarea oprire la Biserica „Sfântul Nicolae”. De aici, traseul va continua pe Strada Mărășești spre Biserica „Nașterea Domnului” (Catedrala), unde va fi cea de-a cincea oprire. După această oprire, se va merge pe Bulevardul George Enescu și Strada Universității, cu o nouă oprire în intersecția Nordic. Următoarea oprire va fi în fața Universității „Ștefan cel Mare”, după care se va parcurge Bulevardul 1 Mai spre Primăria Municipiului Suceava și Palatul de Justiție, unde vor avea loc alte două opriri. Traseul va continua spre Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera”, cea de-a zecea oprire, și se va încheia la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” pe Strada Mitropoliei.

Duminică, 23 iunie, credincioșii sunt invitați să participe la Sfânta Liturghie arhierească începând cu dimineața, iar de la ora 18:00, un concert de muzică bizantină va aduce un moment artistic deosebit, tradițional în ajunul hramului. După concert, va avea loc slujba de Priveghere în cinstea Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, urmată de Sfânta Liturghie de noapte, oficiată în paraclisul Catedralei Arhiepiscopale.

Luni, 24 iunie, în ziua pomenirii aducerii moaștelor Sfântului Ioan cel Nou în Cetatea Sucevei, Sfânta Liturghie va fi săvârșită de un sobor de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului. Sărbătoarea va fi încheiată cu Parastasul Voievozilor, o slujbă de pomenire a domnitorilor Moldovei, desfășurată în Cetatea de Scaun a Sucevei.


Intră acum și în grupul de