ISU Suceava: 53 de incendii în 10 zile. Patru persoane și-au pierdut viața în județul Suceava


Intră acum și în grupul de

În perioada 14 – 23 februarie, pompierii militari suceveni au intervenit pentru stingerea a 53 de incendii izbucnite la gospodării particulare. Valul de frig extrem a contribuit la creșterea numărului de incendii, cea mai aglomerată zi fiind 22 februarie, când s-au înregistrat opt astfel de evenimente.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, locotenent colonel Alin Găleată, cauza principală a izbucnirii flăcărilor o reprezintă sistemele de încălzire, în special coșurile de fum necurățate, deteriorate sau amplasate necorespunzător față de materialele combustibile.

Din păcate, incendiile din această perioadă s-au soldat și cu pierderi de vieți omenești. Patru persoane au murit în urma incendiilor. În weekendul trecut, trei victime au fost înregistrate: o femeie de 97 de ani din Preutești, un bărbat de 91 de ani din Frătăuții Noi și o femeie de 83 de ani din Gura Humorului.

Ultimul caz tragic s-a petrecut în seara zilei de 23 februarie, în localitatea Buda. Militarii Detașamentului de Pompieri Suceava, împreună cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Zvoriștea, au intervenit la ora 22:34 pentru stingerea unui incendiu care a cuprins o locuință. Flăcările s-au extins rapid, iar la sosirea pompierilor casa ardea generalizat, existând pericolul de propagare la anexele gospodărești.

După localizarea incendiului, salvatorii au pătruns în interior, unde au găsit trupul neînsuflețit al proprietarei, o femeie de 76 de ani. Din păcate, locuința și bunurile din interior au fost distruse complet de foc, pompierii reușind să salveze doar anexele gospodărești.

Cauza probabilă a incendiului a fost stabilită ca fiind un coș de fum neprotejat corespunzător față de materialele combustibile.

Recomandări pentru prevenirea incendiilor

Pentru a evita astfel de tragedii, pompierii militari suceveni reamintesc cetățenilor principalele măsuri de siguranță:

  • Verificarea, repararea și curățarea periodică a coșurilor de fum de către persoane specializate;
  • Evitarea improvizațiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului, mai ales dacă sunt amplasate lângă pereți combustibili;
  • Tencuirea și văruirea coșurilor de fum în podurile clădirilor pentru a putea observa eventualele fisuri;
  • Izolarea coșurilor de fum față de elementele combustibile ale clădirii prin îngroșarea zidăriei cu 25 cm și introducerea unui strat de material necombustibil;
  • Respectarea distanței de cel puțin 10 cm între coșul de fum și structura acoperișului;
  • Instalarea dispozitivelor de protecție contra scânteilor la gurile de evacuare ale coșurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile;
  • Utilizarea doar a combustibilului destinat tipului de sobă și evitarea supraîncărcării acesteia.

Intră acum și în grupul de