Intră acum și în grupul de
Un contract de împrumut în valoare de 27 de milioane de lei a fost încheiat, marţi, între Consiliul Judeţean Suceava şi Unicredit Ţiriac Bank. Şeful administraţiei judeţene, Cătălin Nechifor, a declarat într-o conferinţă de presă după semnarea contractului că la licitaţia privind accesarea acestui credit au mai participat Volksbank, CEC şi BCR, dar că cea mai bună ofertă a fost a Unicredit Ţiriac Bank.
Din cele 27 de milioane de lei, 14 milioane de lei vor fi folosite pentru investiţii şi 13 milioane de lei, pentru refinanţarea unui credit angajat în 2005.
Astfel, pentru împrumutul de 14 milioane de lei pentru investiţii, durata de rambursare este de 10 ani, cu un an de graţie, cu o dobândă ROBOR la care de adaugă 1,8 la sută, în timp ce pentru cele 13 milioane de lei necesare refinanţării unui credit, perioada de rambursare este de 8 ani, cu un an de graţie, iar dobânda este ROBOR plus 1,7 la sută.
În prezent ROBOR este de 2,52 la sută, iar reprezentantul băncii, Cosmin Cătălin Gheorghe, a spus că rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piaţa interbancară este stabilă.
Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat că prin refinanţarea creditului accesat în anul 2005 de la BCR cu dobândă anuală fixă de 10% se va face o economie de aproape două milioane de lei.
El a arătat că dacă se menţinea acest credit, CJ Suceava avea de achitat dobânzi de 4,2 milioane de lei, iar prin refinanţare, se vor mai achita 2,4 milioane de lei, la care se adaugă 259.000 de lei, comision de plată anticipată. „E o economie considerabilă”, a spus Nechifor.
El a mai declarat că din cei 14 milioane de lei pentru investiţii se vor finaliza lucrări de modernizare de drumuri judeţene pe traseele Vatra Moldoviţei-Argel, Rădăuţi-Frătăuţii Vechi, Râşca-Slătioara, Probota-limita cu judeţul Iaşi, dar şi pentru podul de la Talpa între judeţele Suceava şi Botoşani, peste râul Siret.
Totodată, cu restul banilor se vor efectua lucrări de modernizare exterioară a clădirii Aeroportului Suceava, vor fi achiziţionate echipamente pentru aeroport, cum ar fi autoscară de pasageri, utilaje cargo, autospecială de stingere a incendiilor.
Preşedintele CJ Suceava a mai spus că gradul maxim de îndatorare al judeţului Suceava va fi atins în 2015 şi 2016, când va ajunge la 17-18 la sută, faţă de pragul maximal permis de 30 la sută şi va scădea până în 2020 la 7,45 la sută. „Noi vom putea să mai accesăm credite. E o zonă de siguranţă pentru finanţarea de proiecte majore”, a mai declarat Nechifor.
CJ Suceava a intenţionat să acceseze un credit de 33 de milioane de lei din care 6 milioane de lei pentru cofinanţarea proiectului de modernizare a Aeroportului Suceava finanţat prin POS-T, dar Ministerul Finanţelor a avizat doar angajarea unui credit de 27 de milioane de lei, urmând ca Aeroportul Suceava să contracteze creditul în nume propriu.
În aceste condiţii, CJ Suceava a decis săptămâna trecută să aprobe garantarea unui credit de 6 milioane de lei care urmează să fie accesat de RA Aeroportul Suceava.
Intră acum și în grupul de