O echipa UNESCO va inspecta monumentele istorice din judetul Suceava


Intră acum și în grupul de

Lista aprobata de MCC, cuprinde 29.404 monumente, din care 20% sunt monumente de importanta nationala si universala, restul de importanta locala.

Lista se intinde pe 2463 de pagini (3 volume) si costa 409.000 lei. Ea va fi insa distribuita gratuit, incepand de miercuri mai multor institutii printre care prefecturi, Inspectoratul de Stat pentru Constructii, SRI, Arhive, Muzee si Biblioteci.

„Romania este singura tara din lume care a cunoscut o agresiune a patrimoniului pe timp de pace si nu pe timp de razboi ( pana in 1989)”, declara ministrul Culturii Razvan Teodorescu

Razvan Teodorescu spune ca in 1991 s-a mai redactat o asa-numita lista oficioasa, dar ea nu cuprindea toate monumentele, in timp ce unele erau trecute fara sa aiba un asemenea statut.

Razvan Teodorescu mai spune ca sunt Consilii judetene, cele care au in subordine directa intretinerea monumentelor locale, care nu au aratat atentia necesara in aceasta directie. S-a constatat de asemenea ca multe din autoritatile locale nici nu cunosc bine atributiile care le au in acest sens, care sunt masurile ce trebuie sa le ia pentru protejarea monumentelor, iar multe dintre monumente nu au definitivata forma juridica.

Stimulente pentru monumente

Razvan Teodorescu spune ca autoritatile trebuie sa faca public faptul ca proprietarii monumentelor (cazul proprietatii private) au dreptul de a primi o reducere de 50% la impozitul pe cladiri daca fac reparatii si reabiliteaza constructiile declarate monumente.

„Daca nu sunt respectate normele, monumentele ar putea sa dispara de pe lista recent intocmita”, precizeaza Razvan Teodorescu.

El a atras atebntia in mod deosebit autoritatilor de la Deva (jud. Hunedoara) si Suceava ca in perioada 6-11 septembrie o echipa de la UNESCO va face un control al acestor monumente.

Razvan Teodorescu spune ca sfarsitul listei este dedicat unui capitol aparte: asa-numita „lista a rusinii” in care sunt cuprinse 544 de monumente disparute in ultimul deceniu in cele mai multe dintre cazuri, fiind vorba de neglijenta autoritatilor.

„Este trist ca se intampla acest lucru intr-un ceas in care Romania exporta cultura. Acest patrimoniu conteaza imens toata lumea trebuie sa constientizeze acest lucru”, avea sa mai declare Razvan Teodorescu.

Razvan Teodorescu spune ca si-a dat acordul ca centrul Sibiului sa intre in patrimoniul mondial.

In Hunedoara, dar si Alba mai este inca neclara situatia cetatilor dacice, „zona cea mai greu controlabila, dar si una din zonele cele mai frumoase din punct de vedere turistic si istoric ale tarii noastre. Ele vor sta sub ochiul UNESCO”, a spus Theodorescu.

Lista monumentelor istorice va reactualizata la 5 ani.


Intră acum și în grupul de