Intră acum și în grupul de
Situaţia din Ucraina este destul de gravă, a declarat, joi, consulul general al Ucrainei la Suceava, Vasyl Boiechko, precizând că nu se ştie ce se va întâmpla de la un minut la altul în estul ţării, iar factorul de influenţă al Rusiei în zonă este „enorm”.
În cadrul unei conferinţe de presă, el a spus că declaraţiile ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, potrivit căruia Rusia îşi va apăra interesele sale în Ucraina poate fi tradusă ca o disponibilitate a Rusiei de a efectua o intervenţie militară în Ucraina. „Această situaţie politică din Ucraina este foarte complicată, foarte dificilă, se schimbă dinamic în primul rând în estul ţării unde acţionează separatiştii proruşi care sunt susţinuţi de oameni verzi, care nu au nici un însemn pe uniforme”, a mai declarat consulul general al Ucrainei.
Boiechko a menţionat că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a recunoscut că separatiştii ruşi din Crimeea au fost susţinuţi de trupe speciale ruseşti, Spetsnaz şi că se va vedea dacă Rusia va juca şi în estul Ucrainei cartea din Crimeea. „Numai Dumnezeu ştie ce se va întâmpla mai departe”, a spus Boiechko.
El a subliniat că Ucraina este un stat unitar şi că este foarte important pentru Ucraina să-şi păstreze acest statut, apreciind că problema federalizării nu este binevenită.
Consulul general al Ucrainei a menţionat că Guvernul ucrainean a propus lărgirea drepturilor pentru regiuni, iar pentru cele din estul ţării este de acord să numească guvernatori care să fie indicaţi de populaţia din zonă.
El a mai declarat că lărgirea drepturilor pentru regiuni ar urma să fie realizată după modelul din Polonia, care acordă drepturile cele mai largi.
Boiechko a apreciat că situaţia din estul Ucrainei s-ar putea deteriora până la alegerile prezidenţiale anticipate din 25 mai. „Avem speranţa că după 25 mai situaţia internă se va stabiliza”, a spus Boiechko care a adăugat că guvernul ucrainean face tot posibilul pentru calmarea situaţiei.
El a mai declarat că Guvernul Ucraineni nu recunoaşte separaţia de Crimeea şi că această poziţie este susţinută şi de comunitatea internaţională, de Statele Unite şi de UE.
Totodată, Boiechko a spus că guvernul ucrainean face tot ceea ce poate pentru a respecta acordul încheiat la sfârşitul săptămânii trecute la Geneva şi că se continuă operaţiunea anti-teroristă din estul ţării, precizând că armata nu este implicată în această operaţiune şi că armata este prezentă în zonă doar pentru ca linişti spiritele.
Consulul general al Ucrainei la Suceava a mai declarat că Ucraina aşteaptă semnarea părţii economice a Acordului de asociere cu Uniunea Europeană şi aşteaptă şi sprijinul financiar din partea Băncii Mondiale, FMI, BERD şi Statelor Unite, menţionând că de la începutul anului economia ucraineană a înregistrat o scădere de 7 la sută. „Sprijinul internaţional este foarte util. Mulţumesc preşedintelui României şi Guvernului pentru sprijinul politic puternic în susţinerea ţării noastre”, a mai spus Boiechko.
El a mai declarat că situaţia de la frontiera româno-ucraineană este stabilă, că trecerea frontierei se desfăşoară normal, menţionând că înainte de Paşte mii de români au fost în Ucraina, la Cernăuţi.
Totodată, Boiechko a arătat că partea ucraineană a susţinut iniţiativa Înaltului reprezentant al Guvernului, senatorul Mircea Geoană pentru dezvoltarea cooperării transfrontaliere şi inter-regională şi că a primit şi o scrisoare din partea lui Mircea Geoană care îi solicită ca partea ucraineană să prezinte idei pragmatice pentru cooperarea transfrontalieră, cerând la rândul său autorităţilor din Cernăuţi să prezinte o listă cu astfel de proiecte.
Vasyl Boiechko a arătat că o rugăminte către autorităţile române a fost de a sprijini Ucraina cât mai puternic şi la nivel regional. „Paşii de până acum au fost buni, dar aşteptăm sprijin mai departe”, a declarat consulul general ucrainean care a anunţat că urmează să fie organizată în curând o întâlnire între autorităţile din judeţul Suceava şi regiunea Cernăuţi în care să se discute despre cooperarea transfrontalieră şi despre acordul de mic trafic de frontieră care a fost semnat de miniştrii de Externe din cele două ţări, urmând să fie parafat la nivel guvernamental.
Intră acum și în grupul de