Intră acum și în grupul de
Presedintele juriului , Ioan Cocuz a declarat, vineri, ca au fost acordate cinci premii la sectiunile ceramica, podoabe, tesaturi, sculptura in lemn, incondeiere oua, dar si doua premii speciale unor artisti populari din Republica Moldova si Tulcea.
Cocuz a spus ca premiul la sectiunea ceramica a fost cistigat de Sandor Balasz din Corund -Harghita, premiul pentru sectiunea tesaturi de Iulian Mihalache din Baltatesti -Neamt, premiul la sectiunea incondeieri oua de Cristina Niga din comuna suceveana Paltinu, premiul la sectiunea podoabe i-a revenit Mariei Morar din Salva-Bistrita Nasaud, iar pentru sculpturi in lemn lui Calin Danila din Falticeni.
Presedintele juriului a spus ca marele premiu-trofeul Bucovina a fost cistigat de Ana Pop din Zalau pentru icoane pictate pe sticla.
Natalia Cangea din Republica Moldova a obtinut premiul special la sectiunea impletituri panuse si rachita, iar Valeriu Leonov din Tulcea la sectiunea instrumente muzicale traditionale.
Natalia Cangea a declarat ca exponatele sale sint confectionate din panuse din porumb, papura in combinatie cu rachita si paie, iar printre obiectele prezentate se numara mastile si papusile confectionate din panuse, mestesugul fiind preluat la de bunica sa.
Artista basarabeanca a spus ca activeaza intr-un centru de creatie si agrement pentru copii din localitatea Criuleni, iar din acest an a devenit si membru al Academiei Artelor Traditionale din Romania.
Un alt cistigator al premiului special, tulceanul Valeriu Leonov a prezentat in cadrul tirgului cimpoiuri fara burduf confectionate din coaja de dovleac.El a explicat tehnica de confectionare a acestora aratind ca bostanul se curata in interior dupa ce s-a uscat bine, se unge cu ulei de in, apoi i se ataseaza o „caraba”- un fluier, cu ajutorul unui dop , iar intr-una din extremitati se monteaza un „mustiuc” pe unde se sufla aerul.Sunetul scos prin suflarea aerului seamana cu cel al unui cimpoi, a explicat Leonov.
El a spus ca a invatat tehnica de la un mester din comuna tulceana Stejaru, pretul unui asemenea instrument fiind de un milion de lei.
Sotul Anei Pop, cel care s-a ocupat de amenajarea standului cu icoane pe sticla, a declarat ca a participat impreuna cu sotia sa la toate editiile Tirgului Mesterilor populari de la Suceava , dar lucrari ale sotiei sale au fost expuse chiar si la Budapesta.
El a spus ca icoanele sint realizate in stil bizantin, dupa studierea amanuntita a detaliilor si culorilor.
Printre icoanele expuse se numara cele reprezentindu-i pe Sfintii Petru si Pavel, Mihail si Gavril, Mina , Gheorghe, dar si cele reprezentind-o pe Maica Domnului.
De remarcat ca la Tirgul Mesterilor Populari au participat peste 250 de artisti, fata de 130 cit estimasera initial organizatorii , perioada de desfasurare a acestuia fiind prelungita cu inca o zi la cererea populatiei si a participantilor la tirg.
Intră acum și în grupul de