Intră acum și în grupul de
„Sala Tronului” care reconstituie atmosfera de la curtea lui Ştefan cel Mare a fost deschisă oficial publicului, luni, la parterul Iulius Mall Suceava, în prezenţa directorului Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a managerului Iulius Mall Suceava, Eduard Marcu, a preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor şi a prefectul judeţului, Florin Sinescu.
Dacă până nu demult „Sala Tronului” putea fi vizitată în incinta Muzeului de Istorie, aceasta a fost mutată pe o perioadă determinată în incinta complexului comercial, întrucât, instituţia muzeală situată în centrul municipiului Suceava a intrat recent într-un amplu proces de restaurare şi reorganizare a expoziţiei permanente.
Astfel, pasionaţii de istorie şi toţi cei care doresc să descopere din poveştile trecutului sunt invitaţi, din 5 mai 2014, să viziteze „Sala Tronului” la Iulius Mall Suceava. Expusă la parter, inedita lucrare oferă frânturi din trecut tuturor celor dornici să le descopere frumuseţea. Preţul unui bilet este de 1 leu pentru copii şi 4 lei pentru adulţi. Programul de vizitare este de la 10.00 la 22.00, cu excepţia zilei de luni, când este închis.
„Sala Tronului” reprezintă o reconstituire muzeografică a Sălii Sfatului Domnesc, care a funcţionat în incinta Curţii Domneşti Medievale, în perioada în care Suceava a fost capitala Moldovei. Vizitatorii au prilejul de a face o incursiune în timp, pentru a admira o expoziţie de personaje şi obiecte impregnate cu semnificaţii istorice.
„Sala Tronului” a fost inaugurată în anul 1980, la Muzeul de Istorie din Suceava, după o vastă cercetare şi documentare. De atunci, aceasta a câştigat titlul de cea mai vizitată expoziţie prezentată de Muzeul Bucovinei. Publicul este atras prin veridicitatea celor 15 personalităţi medievale importante în istoria Moldovei: voievodul Ştefan cel Mare, fiul domnului şi moştenitorul tronului, Bogdan al III-lea, mama sa, doamna Maria Voichiţa, Mitropolitul Moldovei, Teoctist I şi boieri, deţinători ai unor funcţii importante în stat, precum marele logofăt Ioan Tăutul sau Luca Arbore, portarul Cetăţii Sucevei.
Veşmintele şi accesoriile personajelor au fost realizate cu foarte multă atenţie, reproducând întocmai atmosfera secolului XV, aşa cum reiese din reprezentări de epocă regăsite în fresce ale bisericilor din Moldova sau manuscrise cu miniaturi medievale. Alături de statuile din ceară, publicul poate afla ce obiecte se foloseau în acea vreme şi ce monezi.
Momentul reprezentat este cel în care domnul Moldovei îi răsplăteşte pe cei mai viteji oşteni, oferindu-le o moşie şi scutire de la plata dărilor, în schimbul datoriei de a îşi apăra ţara în permanenţă, aşa cum se consemnează şi în cronicile vremii. În „Sala Tronului” se investeau în funcţii boierii moldoveni, aveau loc judecăţile domneşti, se primeau soliile străine, se semnau tratate internaţionale ale Moldovei şi se ţineau sfaturile de taină.
În cadrul inaugurării de luni, directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, declarat că „Sala Tronului” va fi vizitată în regim de muzeu, iar 35% din suma obţinută din vânzările de bilete va reveni mall-ului care găzduieşte această expoziţie.
Consiliul Judeţean Suceava a semnat, la sfârşitul lunii martie, un contract de finanţare de 60,6 milioane de lei cu Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est pentru consolidarea, restaurarea şi reamenajarea Muzeului de Istorie. După modernizarea Muzeului de Istorie vor fi regândite expoziţiile permanente, urmând să fie prezentate două teme majore: Suceava medievală şi Bucovina. Pentru depozitarea patrimoniului cultural-naţional se află în derulare procedura de selecţie a unui spaţiu special, cu microclimatul necesar conservării acestor obiecte.
În paralel cu procedura de încheiere a contractului de finanţare a proiectului s-au desfăşurat şi procedurile de selecţie a firmelor care se vor ocupa de execuţie, iar în scurt timp va fi anunţat şi câştigătorul licitaţiei.
Totodată, autorităţile sucevene intenţionează mutarea secţiei Arhivelor Naţionale din sediul actual, care este o aripă a clădirii unde funcţionează Muzeul de Istorie, urmând ca întreaga clădire să fie consolidată, iar după modernizare în spaţiul respectiv să fie amenajat Muzeul de Artă al Bucovinei.
Astfel, secţia Arhivelor Naţionale se va muta în clădirea unde funcţionează în prezent Serviciul de Paşapoarte, care se va muta alături de celelalte servicii de permise şi înmatriculări auto sau de evidenţa populaţiei.
Corpul central al clădirii actualului sediu al Muzeului Bucovinei a fost construit în perioada 1901-1903, după planurile arhitectului austriac Johann Buchner pentru sediul Prefecturii Districtului Suceava din perioada administraţiei austriece din Bucovina. Arhitectura clădirii are o dominantă neoclasică caracteristică instituţiilor administrative austriece.
Intră acum și în grupul de