Intră acum și în grupul de
Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat, marţi, că este mândru că este român după ce, luni, în cadrul unui concurs european, Mănăstirea Dragomirna a primit un premiu important pentru păstrarea patrimoniului. „Am câştigat la categoria conservare. La Dragomirna, s-a premiat restaurarea frescelor din secolul al XVII-lea. Lucrul asta ne face să fim foarte mândri”, a spus Nechifor.
El a precizat că sunt ş alte mănăstiri pentru care poate spune că este mândru şi că se demonstrează că şi prin mănăstirea Dargomirna, care nu poate fi parte a patrimoniului UNESCO, Suceava face parte dintr-o categorie selectă, alături de Italia şi Spania.
Nechifor a menţionat că suma pe care mănăstirea o primeşte în urma acestui premiu este de 10.000 de euro, o sumă nu foarte mare, dar cu un important simbol, mai ales că Dragomirna a fost obiectivul cel mai votat de europeni.
Comisarul european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret, Adroulla Vassiliou, şi tenorul Pacido Domingo, preşedintele Europa Nostra, au înmânat, în cadrul unei ceremonii organizate la Viena, Premiile Uniunii Europene pentru conservarea patrimoniului cultural/Premiile Europa Nostra acodate unui număr de 27 de concurenţi.
Şase dintre aceştia au fost distinşi şi cu Marele Premiu, iar unul cu Premiului publicului, acordat în urma unui vot online.
La categoria „Conservare” au câştigat trei proiecte, respectiv cel de conservare a arhitecturii tradiţionale a Caselor Walser în Alagna Valsesia (Italia), cel de restaurare a frescelor din secolul al XVII-lea de la Biserica Dragomirna, judeţul Suceava (România), şi programul de conservare pentru cooperativele vinicole din Catalonia (Spania).
La categoria „Cercetare” a fost distins cu Marele Premiu un proiect de cercetare cu privire la construcţia romană cu arce de boltă, din Peloponez (Grecia), în timp ce la categoria „Contribuţii exemplare” a fost distinsă Asociaţia de patrimoniu „Kempens Landscape’ din Putte (Belgia).
Intră acum și în grupul de