Intră acum și în grupul de
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a inspectat, marţi, depozitul ecologic din localitatea suceveană Moara, construit printr-un proiect cu finanţare europeană, şi a declarat că această staţie va fi funcţională în luna iulie, iar depozitul similar din zona de munte va fi finalizat în luna noiembrie.
Şeful administraţiei judeţene a precizat că pentru operarea celor două depozite ecologice, CJ Suceava va declanşa procedurile pentru organizarea unei licitaţii internaţionale. Potrivit lui Nechifor, pentru declanşarea procedurilor de licitaţie va fi necesară modificarea legislaţiei române în domeniul achiziţiilor în cazul politicilor de mediu conform unei Directive europene adoptată în februarie 2014 de Parlamentul European. „Suntem aproape gata cu studiul de oportunitate care este piesa principală pentru întocmirea caietului de sarcini”, a spus Nechifor care a adăugat că pentru procedura de achiziţie şi de atribuire va fi necesară o procedură internaţională care ţine de reglementările europene în materia gestionării deşeurilor. „Aşteptăm ca şi în cazul statului nostru să fie transpusă în practică Directiva Comisiei Europene care a fost adoptată în februarie 2014 de Parlamentul European şi care reglementează modul în care se atribuie astfel de contracte de concesiune de lucrări pentru aceste sisteme de management integrat a deşeurilor”, a spus Nechifor.
El a explicat că în legislaţia românească se aplică Ordonanţa 34 a achiziţiilor publice, iar legislaţia europeană are prevederi specifice referitoare la politicile de mediu sistemul de achiziţii publice. „Această Directivă europeană este obligatoriu să se adopte de statele membre în 24 de luni. Eu voi face şi o informare la Guvern pentru urgentarea adoptării pentru că pe lângă Suceava mai sunt şi alte judeţe, nu foarte multe şi ar fi foarte rău dacă noi nu suntem cu legislaţia pusă la zi cu directiva europeană”, a menţionat preşedintele CJ Suceava.
El a explicat că tot sistemul care se pregăteşte în judeţul Suceava pentru gestionarea deşeurilor poate fi preluat foarte repede de un operator privat.
Întrebat ce se va întâmpla cu depozitele ecologice finalizate dacă nu se va reuşi modificarea legislaţiei şi selecţia unui operator în timp util, Nechifor a menţionat că va discuta atât cu Agenţia pentru Protecţia Mediului şi cu Garda de Mediu pentru a se găsi o formulă intermediară până la stabilirea unui operator.
El a subliniat că procedura de achiziţie poate începe doar după terminarea proiectului. „Cred că ar fi foarte rău dacă nu suntem cu legislaţia la zi cu directiva europeană”, a mai spus Nechifor.
La depozitul ecologic care se construieşte în localitatea Moara, constructorul a realizat peste 90 la sută din lucrări şi începe probele tehnice, în timp ce la depozitul ecologic din Pojorâta lucrările sunt în grafic şi vor fi finalizate în luna noiembrie.
În acelaşi timp, autorităţile sucevene vor semna, vineri, un contract de realizare a unui număr de 1.300 de platforme de colectare a deşeurilor în tot judeţul, fiind în execuţie şi şapte staţii de transfer.
În judeţul Suceava, se construiesc, prin POS Mediu, două depozite ecologice, unul în comuna Moara, lângă Suceava, care deserveşte zona de şes a judeţului şi unul în comuna Pojorâta, care va deservi zona de munte, iar cele două depozite ar trebui să fie funcţionale la sfârşitul anului 2014.
Pe lângă cele două depozite ecologice, întregul proiect, în valoare de 218 milioane de lei, finanţat prin POS Mediu, prevede înfiinţarea a 1.300 de puncte de colectare a deşeurilor şi şapte staţii de transfer.
Intră acum și în grupul de