Intră acum și în grupul de
O informare privind agricultura ecologică şi produsele tradiţionale din judeţ a fost prezentată, vineri, de către şeful Direcţiei Agricole Suceava, Vasile Schipor, în şedinţa Colegiului Prefectural Suceava.
El a arătat că, potrivit statisticii naţionale privind numărul operatorilor înscrişi în agricultura ecologică în perioada 2007 – 2013, judeţul Suceava deţine primul loc, cei mai mulţi operatori fiind înregistraţi în anii 2011 şi 2012 când numărul celor înscrişi a fost de 3.188 şi, respectiv, 4.358 de operatori. „Analizând dinamica operatorilor înregistraţi în agricultura ecologică a judeţului Suceava în perioada 2007 – 2013, reiese că an de an numărul operatorilor din acest domeniu a crescut şi chiar dacă în anul 2013 au fost înregistraţi 2006 operatori, comparativ cu situaţia din celelalte judeţe suntem tot pe primul loc”, a explicat Schipor.
Şeful Direcţiei Agricole Suceava a precizat că în 2013 erau înregistrate în sistemul de agricultură ecologică 17.300 de hectare de suprafeţe de teren, 15.730 de bovine, din care 7.800 de vaci de lapte, şi 45 de apicultori cu 5.486 familii de albine certificate ecologic. „Putem aprecia că în judeţul Suceava , gospodărirea ecologică a fondului pastoral montan este o premisă sigură de realizare a unor produse de origine animală ecosanogene , de conservare a biodiversităţii şi de dezvoltare durabilă a satului bucovinean”, a mai declarat Schipor.
El a arătat că în ceea ce priveşte activitatea în domeniul produselor tradiţionale, judeţul Suceava este caracterizat de vechi tradiţii în ceea ce priveşte creşterea animalelor cu preponderenţă a bovinelor şi ovinelor, apicultură, cultivarea cartofului, porumbului, legumelor şi fructelor, precum şi de valorificarea fructelor de pădure .
El a menţionat că situaţia produselor tradiţionale atestate în judeţul Suceava în perioada 2005 – 2013 au fost 35 de procesatori cu 126 de produse atestate, din care 87 sunt la produse din carne şi 35 la cele din lapte.
Potrivit lui Schipor, din cei 35 de procesatori de produse tradiţionale atestate mai funcţionează 25, din care 13 în domeniul prelucrării laptelui, 11 în cel de procesare a cărnii şi peştelui şi unul în domeniul fabricării berii. „Această situaţie se datorează în bună parte mediului concurenţial existent , exigenţelor noilor reglementări în ce priveşte modul de atestare, măsură luată ca urmare a apariţiei unor produse care erau comercializate ca produse tradiţionale, dar nu întruneau criteriile şi cerinţele unor astfel de produse , cât şi lipsei de reprezentare unitară a intereselor acestor producători în relaţiile de piaţă şi cele cu instituţiile abilitate din acest domeniu”, precizează directorul Direcţiei Agricole Suceava.
Vasile Schipor a adăugat că în vederea reprezentării unitare a intereselor producătorilor de produse tradiţionale atestate din judeţ în relaţiile cu autorităţile s-a înfiinţat Asociaţia Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ţărăneşti „La Baciu” din Bucovina, cu sediul în comuna Fundu Moldovei, asociaţie care va sprijini activitatea membrilor săi inclusiv în desfacerea produselor, accesarea de fonduri şi realizarea de proiecte finanţate din fonduri europene sau de la bugetul de stat, destinate dezvoltării activităţii şi creşterii competitivităţii pe piaţa internă şi la export.
Intră acum și în grupul de