Intră acum și în grupul de
Ordonanţa de urgenţă privind modificarea Legii educaţiei nu a fost discutată la ultimul Consiliu Naţional al Rectorilor de la sfârşitul lunii mai, a declarat, joi, rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV), Valentin Popa. „Nimic, nici un aspect de acolo nu a fost discutat cu acea ocazie”, a spus Popa, într-o conferinţă de presă, menţionând că doar Biroul CNR a avut acces câteva zile la conţinutul acestei ordonanţe.
El a apreciat că în textul ordonanţei sunt şi lucruri bune, dar că nu au fost solicitări ale universităţilor de stat. „Nimic de acolo nu a fost solicitat de universităţile de stat. Multe dintre lucruri nu aveau caracter de urgenţă”, a spus Popa.
Rectorul USV a adăugat că nu vede nicio urgenţă nici în modificarea textului privind mandatul rectorilor. „De ce suntem noi, rectorii de la stat întrebaţi, când nu există nicio urgenţă pentru că majoritatea mandatelor expiră în 2016. Alte mandate, ale altor rectori, de la universităţile private expiră repede şi poate ar trebui să vă îndreptaţi atenţia asupra lor şi să vedeţi de ce au ajuns să facă lobby pentru modificarea unui articol de lege fără să ne întrebe pe noi. Universităţile private s-au adunat la Dimitrie Cantemir şi au solicitat ministrului Educaţiei aceste modificări, inclusiv cu modificarea de mandat. Nu noi”, a declarat Popa.
În ceea ce priveşte pregătirea pentru bacalaureat, rectorul USV a spus că cele mai multe universităţi fac pregătiri ale elevilor pentru bacalaureat de mai mulţi ani şi fără să solicite taxe. „Nu sunt de părere să facem pregătirea după ce au terminat liceul. Consider că pregătirea trebuie făcută în timpul liceului, în clasa a XI-a şi a XII-a. Dar nu e o idee rea să continuăm aceste pregătiri şi după ce au terminat 12 clase”, a spus Popa.
El a menţionat că universitatea suceveană a făcut aceste pregătiri prin voluntariat, cu profesorii universităţii şi că prin modificarea legii s-ar putea ca pentru aceste pregătiri să fie alocate fonduri de la buget.
În ceea ce priveşte modul în care s-a adoptat ordonanţa de urgenţă de modificare a Legii educaţiei, Valentin Popa a remarcat că şi Legea educaţiei a fost adoptată într-o procedură simplificată, prin angajarea răspunderii Guvernului.
Preşedintele Traian Băsescu i-a trimis, în 4 iulie, lui Victor Ciorbea o scrisoare în care îi semnala că ordonanţa de urgenţă care modifică Legea Educaţiei încalcă regimul constituţional privitor la emiterea OUG, el afirmând că respectarea legii fundamentale trebuie să fie asigurată de Avocatul Poporului.
Intră acum și în grupul de