Intră acum și în grupul de
Depozitul ecologic de la Moara urmează să fie finalizat în câteva zile, a declarat, marţi, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, care a precizat, într-o conferinţă de presă că, săptămâna viitoare, va căuta o soluţie intermediară pentru ca acesta să poată fi operat în condiţiile în care nu se poate declanşa licitaţia pentru desemnarea unei firme specializate care să gestioneze această investiţie. „Suntem în stadiul final cu execuţia depozitului de la Moara. S-au găsit soluţiile tehnice, inclusiv probele tehnologice cu levigat”, a spus Nechifor care a arătat că se va face predarea-primirea „cu o zonă intermediară” până la desemnarea operatorului final.
Preşedintele CJ Suceava nu a putut detalia ce înseamnă „zonă intermediară”, precizând că ar putea fi luată în calcul inclusiv folosirea de angajaţi din zona administraţiei publice care să preia pentru o perioadă de timp gestionarea depozitului ecologic.
„Săptămâna viitoare vom avea discuţii cu autorităţile de mediu din judeţ, inclusiv cu Prefectura, să vedem ce soluţii fezabile sunt pentru a putea gestiona chestiunea deşeurilor. Procedeul de selectare a operatorului nu poate fi făcut în avans”, a spus Nechifor care a arătat că urmează să fie organizată o licitaţie internaţională pentru selecţia operatorului.
El a menţionat că, fizic, lucrările se vor finaliza în câteva zile şi că va încerca să găsească formula corectă pentru administrarea acestui proiect.
Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a cerut, la sfârşitul lunii mai, Guvernului să urgenteze transpunerea în legislaţia naţională a unei Directive europene privind achiziţiile în domeniul politicilor de mediu astfel încât să poată fi organizate licitaţii pentru concesionarea activităţii depozitelor ecologice.
El a declarat atunci că depozitul ecologic de la Moara va fi funcţional în luna iulie, în timp ce depozitul similar din zona de munte va fi finalizat în luna noiembrie, iar pentru operarea acestora Consiliul Judeţean Suceava va declanşa procedurile pentru organizarea unei licitaţii internaţionale, dar că va fi necesară modificarea legislaţiei române în domeniul achiziţiilor în cazul politicilor de mediu, conform unei Directive europene adoptate în luna februarie de Parlamentul European.
„Aşteptăm ca şi în cazul statului nostru să fie transpusă în practică Directiva Comisiei Europene care a fost adoptată în februarie 2014 de Parlamentul European şi care reglementează modul în care se atribuie astfel de contracte de concesiune de lucrări pentru aceste sisteme de management integrat a deşeurilor”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Suceava.
El a explicat că în legislaţia românească se aplică Ordonanţa 34 a achiziţiilor publice, iar legislaţia europeană are prevederi specifice referitoare la politicile de mediu sistemul de achiziţii publice.
În judeţul Suceava, se construiesc, prin POS Mediu, două depozite ecologice, unul în comuna Moara, lângă Suceava, care deserveşte zona de şes a judeţului şi unul în comuna Pojorâta, care va deservi zona de munte, iar cele două depozite ar trebui să fie funcţionale la sfârşitul anului 2014.
Pe lângă cele două depozite ecologice, întregul proiect, în valoare de 218 milioane de lei, finanţat prin POS Mediu, prevede înfiinţarea a 1.300 de puncte de colectare a deşeurilor şi şapte staţii de transfer, dar şi închiderea vechilor gropi de gunoi.
Intră acum și în grupul de