Intră acum și în grupul de
Şeful administraţiei judeţene sucevene, Cătălin Nechifor, care a condus săptămâna trecută, o delegaţie formată din 20 de primari şi patru consilieri judeţeni în regiunea germană Schwaben pentru preluarea experienţei germane în administraţia locală şi regională, a declarat, marţi, că a discutat problema implicării primarilor în consiliile de administraţie ale şcolilor sau societăţilor publice de servicii cu primarul oraşului Thannhausen, Georg Schwarz. „Am descoperit o chestiune interesantă, care în România suscită foarte multe discuţii, foarte multe neînţelegeri şi blocaje la nivel înalt. Ei bine, primarul ne povestea că, în calitate de primar este remunerat şi ca membru al consiliilor de administraţie ale şcolilor, membru şi chiar preşedinte al consiliului de administraţie al sistemului de apă-canal pe o microregiune, dar şi de membru şi preşedinte în consiliile de administraţie pe alte axe”, a spus Nechifor.
El a arătat că, în schimb, în România, legea e interpretabilă. „S-a decis şi în Parlament o anumită decizie, clară, tranşantă, că aleşii pot să fie membri în consiliile de administraţie la acele companii publice, cu capital integral de stat la respectiva unitate administrativ teritorială”, a spus Nechifor.
El a menţionat că a întrebat pe primarul Georg Schwarz de ce e bun modelul german şi că acesta i-a răspuns că este normal ca primarul să facă parte din consiliile de administraţie pentru că un primar e ales al comunităţii, are responsabilităţi şi trebuie să facă şi anumite politici sociale, fiind foarte greu să ia decizii dacă nu face parte dintr-o structură de conducere.
Președintele Traian Băsescu a retrimis Parlamentului legea prin care primarii sau președinții de CJ membri în AGA ale serviciilor de utilități publice nu mai erau incompatibli, solicitând Executivului să respingă proiectul.
Intră acum și în grupul de