Tariceanu-Raportul de tara este un avertisment dat autoritatilor romane


Intră acum și în grupul de

Potrivit acestuia, Alianta D.A. PNL-PD constata ca, astfel, Uniunea Europeana si-a respectat angajamentele politice fata de Romania, in timp ce Guvernul PSD nu a respectat, la randul sau, toate angajamentele asumate. Consideram ca acest raport, prin concluziile sale, reprezinta un gest diplomatic de bunavointa fata de Romania si nu, asa cum incearca sa acrediteze Guvernul PSD, o apreciere a politicilor sale din ultimii ani.

“Raportul de tara, dincolo de anumite aspecte pozitive, se constituie intr-un avertisment dat autoritatilor romane cu privire la persistenta unor grave carente in ceea ce priveste respectarea criteriului politic, a celui economic si a celui ce tine de asimilarea acquis-ului comunitar », se arata in comunicat.

In ceea ce priveste criteriul politic, Raportul de tara semnaleaza deficientele grave in ceea ce priveste functionarea statului de drept, sustine Alianta PNL-PD care subliniaza ca acestea se refera la rolul decorativ al Parlamentului, la ingradirea libertatii de exprimare, la calitatea slaba a actului legislativ si la incapacitatea administratiei centrale de a urmari aplicarea corecta a legilor. De asemenea, Raportul de tara atrage atentia asupra extinderii coruptiei, cu deseobire a celei de nivel inalt, si a faptului ca fenomenului coruptiei a ajuns sa afecteze toate domeniile vietii sociale, se mai arata in comunicat.

“Comisia Europeana subliniaza faptul ca in fata acestui flagel justitia ramane ineficienta, fiind in continuare expusa presiunilor politice.

Concluziile cu privire la gradul de indeplinire a criteriului politic revin asupra acelorasi carente mentionate in raportul de tara pe anul 2003, ceea ce dovedeste odata in plus incapacitatea Guvernului PSD de a intelege si promova principiile statului de drept.

In ceea ce priveste criteriul economic, Raportul de tara acorda statutul de economie de piata functionala datorita, mai degraba, constrangerilor privind indeplinirea calendarului de aderare decat ca o recunoastere a unei realitati. Neacordarea acestui statut ar fi scos Romania din calendarul de integrare prevazut pentru 2007. Raportul subliniaza numeroasele carente structurale ale economiei romanesti, in ce priveste persistenta structurilor anacronice si monopoliste, in ce priveste dezvoltarea slaba a pietelor financiare si ingradirea liberei concurente. De altfel, Raportul de tara constata faptul ca economia romaneasca nu este capabila sa faca fata competitiei pietei unice. Acordarea in acest an a statutului de economie functionala de piata reconfirma faptul ca in ciuda propagandei guvernamentale anul trecut nu ne-a fost acordat acest statut.

In ceea ce priveste acquis-ul comunitar, Raportul de tara constata ca au fost adoptate o serie de masuri conforme cu legislatia europeana dar capacitatea instituionala de aplicare a acestora ramane redusa”, precizeaza comunicatul.

Totodata, Alianta PNL-PD constata ca Raportul de tara exprima neincrederea Comisiei Europene in capacitatea Guvernului PSD de a avea performanta necesara respectarii calendarului de integrare.

« Din acest motiv, Comisia Europeana va introduce clauza de monitorizare, lansand ipoteza amanarii cu un an a aderarii Romaniei la UE. Revine Aliantei D.A. PNL-PD responsabilitatea ca, dupa castigarea alegerilor, sa readuca reformele la ritmul si performana necesare, consolidand statul de drept si modernizand structurile economiei romanesti » se arata in finalul comunicatului.


Intră acum și în grupul de