Intră acum și în grupul de
« Raportul deschide calea incheierii de catre Romania a tuturor negocierilor cu Uniunea Europeana pana la sfarsitul acestui an. Ne asteptam sa semnam tratatul comun de aderare, impreuna cu Bulgaria, in prima parte a anului viitor si sa devenim membri cu drepturi depline ai Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007”, a spus Nastase.
El a spus ca obiectivele strategice ale guvernului PSD la inceputul anului 2001 includeau aderarea la NATO, ridicarea nivelului de trai, eliminarea vizelor in Europa pentru cetatenii nostri, recunoasterea Romaniei ca tara cu o economie de piata pe deplin functionala si plasarea pe calea sigura a aderarii in 2007 la Uniunea Europeana. « Raportul de astazi confirma ca suntem pe calea cea buna pentru indeplinirea acestor obiective. Romania este acum parte integranta a Europei si a Aliantei Nord-Atlantice. Europa sprijina eforturile noastre de a construi o economie mai moderna, cu standarde de viata mai bune. Este un succes al intregii tari si al fiecarui cetatean, al tuturor partidelor si al guvernelor responsabile de dupa Revolutie”, a spus Nastase.
El a subliniat ca si calificarea ca economie de piata functionala va aduce Romaniei cresterea investitiilor straine si o mai mare incredere din partea institutiilor financiare internationale aratind ca in primele sapte luni ale acestui an, investitiile straine au crescut cu aproape 40 % fata de anul trecut.
”Aderarea la Uniunea Europeana inseamna servicii publice de calitate; inseamna independenta si profesionalismul justitiei; inseamna crestere economica sanatoasa si reducerea inflatiei; inseamna reducerea coruptiei si o calitate ridicata a administratiei publice. Partenerii nostri europeni au inclus deja in bugetul Uniunii aproape 14 miliarde de Euro pana la sfarsitul anului 2009 pentru dezvoltarea Romaniei. Avem obligatia de a utiliza acesti bani in mod corect si transparent pentru ca sprijinul european sa fie resimtit de fiecare cetatean”, a spus premierul .
El a aratat totusi ca aprecierile pozitive din Raportul de Tara nu inseamna ca au fost rezolvate toate problemele, dar ca “demagogia nu ne va ajuta sa atingem acest obiectiv”.
”Raportul de astazi arata ca sunt inca domenii in care mai avem de facut progrese: perfectionarea administratiei publice, adoptarea legilor europene, protejarea libertatii presei, combaterea coruptiei si alte domenii. Consideram ca observatiile critice incluse in Raportul de Tara, ca si clauza de salvgardare preluata dupa modelul utilizat in relatiile Uniunii cu Bulgaria, sint modalitati de sprijinire a tarii noastre in efortul de integrare in structurile europene”, a spus premierul.
El a adaugat ca se va asigura ca intrarea in Uniunea Europeana sa insemne cu adevarat avantaje pentru oamenii care muncesc, sprijin pentru agricultura, recunoastere pentru valorile noastre nationale.
”Nu as dori sa ne lasam cuprinsi acum de tentatia mesajelor triumfaliste. Chiar daca suntem intr-un an electoral, va asigur ca Guvernul pe care il conduc ia in serios atat partile pozitive, cat si pe cele negative ale raportului. Tocmai de aceea, in sedinta de guvern de maine, vom analiza fiecare masura care trebuie luata ca sa incheiem cu bine tot ce ne-am angajat sa facem in cursul acestor negocieri.
Raportul de Tara de astazi ne arata ce pot realiza romanii cand lucreaza impreuna. Cred ca putem sa fim mandri cu totii de ceea ce am reusit pana acum. Vreau sa va multumesc tuturor pentru eforturile si pentru rabdarea dvs. Iata, a meritat”, a conchis Adrian Nastase.
Intră acum și în grupul de