Intră acum și în grupul de
Flutur si-a exprimat nemultumirea fata de intirzierea „nepermis de mult” a lucrarilor de aductiune a gazului metan declarind ca are semnale ca ar exista „nereguli si blocaje” determinate de modul in care au fost selectate firmele care trebuie sa execute lucrarile. „Lucrarile intirzie nepermis de mult. Constatam acum cind este zero grade afara ca proiectul e blocat din cauze care inca nu ni se spun. Ceea ce stim noi acum e ca se pare ca sunt niste nereguli niste blocaje la cei care au cistigat licitatia. Sunt contestatii vizavi de modul cum s-au desfasurat licitatiile. In comisiile de evaluare stiu ca nu au fost oameni cu o pregatire corespunzatoare pentru a pentru a analiza fezabilitatea si capacitatea acestor firme de a lucra in conducta de gaz metan. Este o tacere acum pentru ca se pare ca pretul de adjudecare a tevii este mai mic si nu mai pot da in subantrepriza lucrarile”, a spus Flutur.
El a apreciat ca acest proiect se deruleaza „misterios si in secret” si avertizeaza ca s-ar putea repeta scandalul care a izbucnit dupa dezvaluirea ilegalitatilor aparute pe parcursul derularii proiectelor SAPARD din judet.
„Cer sa se verifice ce se intimpla cu acest proiect de ce se intirzie derularea lui pe componenta de gaze. Vrem sa se faca verificari pentru a vedea care sunt implicatiile financiare, pentru ca e vorba de un imprumut , banca a dat drumul la fonduri, si e vorba de obligatii care curg in defavoarea contribuabilului. Se poate repeta modelul Suceava-SAPARD si la Utilitati si Mediu, legatura fiind facuta prin domnul Veleanu, o persoana controversata pusa sa administreze societatea care administreaza cel mai mare proiect din judetul Suceava”, a explicat vicepresedintele PNL.
El considera ca populatia judetului este afectata de decizii ale conducerii administrative si ca de aceea consilierii judeteni ai Aliantei PNL-PD vor cere dezbaterea, de urgenta a situatiei in cadrul primei sedinte a Consiliului Judetean Suceava. Presedintele Consiliului Judetean, Gavril Mirza, a criticat, intr-o conferinta de presa, gestul senatorului Flutur „de a se plinge” forurilor superioare ale statului punindu-l pe seama lipsei programelor politice si a ideilor. „Proiectele de dezvoltare a judetului au fost facute publice si daca sunt probleme le vom rezolva si vom respecta legile insa doresc sa vad si din partea adversarilor idei, proiecte, pentru ca pina acum se continua acest mod de a ataca si de a face plingeri. E mai greu sa vii cu idei pozitive decit sa faci reclamatii. O iau ca atare, ca pe o lipsa de programe si idei si ma face sa cred ca acel proverb romanesc „prostul moare de grija altuia si ciinele de drum lung” se potriveste unora”, a spus Mirza. Seful administratiei judetene a amintit faptul ca a sesizat deja problemele aparute in realizarea aductiunii de gaz din cadrul proiectului si ca este hotarit sa propuna rezilierea contractului incheiat cu consortiul Stroytransgaz Moscova- Petromservice Bucuresti in cazul in care nu se apuca de treaba. „Acesta este un proiect de anvergura. Unii nu stiu sa faca un pod si doresc ca in doua luni ajunga gazul in Cimpulung si Vatra Dornei. Insistam ca lucrarile sa se desfasoare cit mai bine, legal si sa ajunga la populatia gazul metan si caldura mai ieftina”, a spus Mirza, care i-a provocat pe „aliatii” suceveni la o dezbatere televizata pe programe si idei.
Presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gavril Mirza, si-a exprimat marti nemultumirea in legatura cu intirzierea demararii lucrarilor la magistrala de gaz metan precizind ca acestea trebuiau sa porneasca inca din prima parte a lunii septembrie. El a spus ca executantul lucrarilor sustine ca de la cistigarea licitatiei si pina in prezent preturile conductelor de gaze naturale si al materialelor a crescut si ca pretul cu care s-a cistigat licitatia nu va putea sa acopere costurile executiei lucrarilor. Mirza a mai spus ca acest consortiu a semnat contractul de executie la anumite tarife care nu vor fi modificate si a anuntat ca saptamina viitoare va purta discutii cu cele doua firme. In cazul in care dupa aceste discutii consortiul romano-rus nu va incepe treaba, a subliniat Mirza, se va trece la luarea de masuri care ar putea merge chiar pina la rezilierea contractului. „Am informatii ca se renegociaza pretul la teava. Ca beneficiar nu ne convine dar asta este realitatea. Pretul otelului pe piata mondiala s-a majorat, fapt care a condus la cresterea pretului tevii ce a sarit de pretul cu care ei au cistigat licitatia. Au probleme cu incadrarea costurilor insa pe noi nu ne intereseaza acest aspect. Daca nu incep lucrarile vom stabili masuri. Pot ajunge sa piarda garantia de buna executie, care este de citeva miliarde de lei, si chiar sa ajungem la rezilierea contractului”, a spus Mirza. Pentru executia a 380 de kilometri de retea de transport a gazelor naturale, licitatia de executie a fost cistigata de consortiul format de firmele Petroservice Bucuresti si Stroytransgaz Moscova, firma care are printre actionari operatorul rus Gazprom. Acest consortiu a cistigat licitatia internationala, oferta prezentata, de 18 milioane de euro, fiind cu 9 milioane de euro mai mica decit a urmatorului ofertant. Seful administratiei judetene a mentionat ca in ceea ce priveste componenta de termoficare a proiectului, lucrarile sint in grafic, cu unele intirzieri obiective in municipiul Vatra Dornei si orasul Gura Humorului. El a spus ca in Vatra Dornei s-a inregistrat un fenomen de rebransare a apartamentelor si a mai multor institutii si unitati economice din muncipiu la sistemul centralizat de termoficare si ca au aparut foarte multi noi consumatori motiv pentru care se redimensioneaza conductele de transport a energiei termice, iar la Gura Humorului retelele de termoficare se realiza in acelasi timp cu cele de apa potabila si canalizare.
Intră acum și în grupul de