Intră acum și în grupul de
Longher a declarat intr-o conferinta de presa ca Uniunea Polonezilor din Romania(UPR) va sesiza Parchetul General in privinta listelor si siglei celor doua organizatii aratind ca acestea nu reprezinta interesele polonezilor din Romania si nu sint recunoscute de structurile europene si internationale ale polonezilor.
Deputatul minoritatii poloneze a subliniat ca UPR are 15 asociatii ale polonezilor, din care 11 sint in judetul Suceava, iar la ultimul recensamint s-au declarat ca cetateni apartinind etniei polone un numar de 3559 de persoane din care 2609 sint din judetul Suceava.
El si-a exprimat surprinderea fata de incrierea la BEC a celor doua organizatii Ofensiva Tinerilor din Arad si Uniunea Culturala a Polonezilor din Cluj care “au pretentia ca reprezinta minoritatea poloneza din Romania” in conditiile in care numarul etnicilor polonezi in acele zone este redus, 48 in Arad si 30 in Cluj.
“Activitatea celor doua organizatii in folosul intregii comunitati si liderii acestora nu sint cunoscute nici de UPR , nici de Ambasada Poloniei la Bucuresti si nici de Comunitatea Poloneza”, a spus Longher care a subliniat ca este convins ca pe listele depuse de cele doua organizatii nu au semnat etnici polonezi.
Longher a spus ca daca cele doua organizatii vor fi acceptate de BEC „se creeaza un precedent periculos” pentru orice minoritate din Romania, cind asociatii nereprezentative vor „sa se ascunda sub palaria unor minoritati si sa intre in Parlament”.
Presedintele Asociatiei Polonezilor „Dom Polski” Suceava, Stanislava Iachimovschi, a subliniat la rindul sau ca UPR este singura organizatie a minoritatii polonezilor din Romania membra a Uniunii Mondiale a Polonezilor cu sediul in Canada, a Uniunii Europene a Polonezilor cu sediul in Marea Britanie si singura recunoscuta de statul polonez.
Intră acum și în grupul de