Intră acum și în grupul de
El a spus ca in prezent, in judet sint 16 asistenti comunitari care raspund de cite cinci sase comune, volumul de munca fiind foarte mare.
El a spus ca activitatea asistentilor comunitari din judetul Suceava s-a dovedit a fi “eficienta” si de aceea va solicita suplimentarea numarului de posturi de asistenti comunitari.
Irimie a precizat ca salariile si cheltuielile materiale pentru asistentii comunitari au fost asigurate de Ministerul Sanatatii printr-un program national, iar judetului Suceava i-a fost repartizat la acest capitol suma de 2,1 miliarde de lei pentru anul 2004.
Directorul DSP Suceava a spus va mai solicita MS infiintarea a trei posturi de mediatori sanitari pentru comunitatile de rromi din judet, in localitatile Gulia, Veresti si Mironu.
Ministerul Sanatatii a anuntat ca va pastra si in anul 2005 sistemul asistentilor comunitari si al mediatorilor sanitari in comunitatile locale.
In recenta sedinta de Colegiu a Ministerului Sanatatii a fost evaluata activitatii asistentilor comunitari din acest an si a mediatorilor sanitari si s-a hotarat ca sistemul sa fie continuat si anul viitor.
Din anul 2002 in comunitatile locale si cele de rromi isi desfasoara activitatea asistentii comunitari, respectiv mediatorii sanitari.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Sanatatii, in prezent un numar de 330 asistenti comunitari lucreaza in 18 judete ale tarii acoperind 390 de comunitati. Ei lucreaza cu populatia defavorizata din punct de vedere socio-economic.
Rolul asistentilor este acela de catagrafiere medicala a populatiei in vederea identificarii persoanelor neinscrise pe listele medicilor de familie, in special a femeilor gravide si a copiilor. De asemenea, prin consilierea oferita familiilor si mai ales femeii gravide se urmareste scaderea numarului de copii abandonati.
Scopul prezentei acestor asistenti in comunitati este amelorarea starii de sanatate a acesteia, prin imbunatatirea accesului la servicii de sanatate si servicii sociale, prin schimbarea atitudinii populatiei de a fi responsabila de propria sanatate si prin cresterea responsabilitatii comunitatii fata de nevoile populatiei marginalizate.
Pentru acest an au fost alocate 20 mld. lei de la bugetul de stat acestui proiect.
Mediatorul sanitar comunitar provine din comunitatile de rromi si are rolul de a facilita accesul populatiei de aceasta etnie la serviciile preventive si curative, de a furniza informatii privind modalitatea dobandirii calitatii de asigurat in sistemul asigurarilor de sanatate, precum si notiuni de prim ajutor, conform reglementarilor referitoare la educatia civica din domeniu.
Prin sprijinul oferit de mediatorul sanitar, care este persoana de legatura cu toate serviciile de care populatia rroma poate beneficia, numarul de copii abandonati in aceaste comunitati va scadea.
Un numar de 168 mediatori sanitari lucreaza in 37 de judete ale tarii. In urma activitatii acestora, peste 45000 de persoane au fost inscrise in sistemul asigurarilor de sanatate.
Proiectul are alocat de la bugetul de stat pentru anul 2004 este de 14 miliarde de lei.
Intră acum și în grupul de