Noul curent literar propus de Angela Furtuna in volumul „Post-hipnotice”, apreciat de scriitorul Norman Manea


Intră acum și în grupul de

Cel mai tradus scriitor român  Norman Manea, stabilit la New York,  a apreciat cel mai nou volum al Angelei Furtună, „Post-hipnotice” (Ed. Timpul 2013, Coperta şi Grafica Devis Grebu), lansat cu succes la Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, pe 6 mai, de către personalităţi de primă mărime ale vieţii culturale şi academice: Devis Grebu, Pavel Şuşară, Tudorel Urian, Felix Nicolau.angela-furtuna-tudorel-urian-pavel-susara-devis-grebu-felix-nicolau-1 lansare muzeul literaturii romane 6 iunie 2014

„Post-hipnoticele ne plonjează în luxurianţa unei aventuri poetice şi intelectuale neobişnuite, întreprinsă cu acuitate cerebrală şi talent tumultuos, cu un admirabil curaj al solitudinii, într-o vreme în care Poezia se vede evacuată cu brutalitate la periferia existenţei cotidiene,  dominată de un feroce pragmatism mercantil şi miop. Dialogul cu Brâncuşi, ţăranul oltean, care a hipnotizat planeta şi a înălţat Coloana Infinită a spiritului spre nemărginirea din noi şi din afara noastră serveşte ca un exemplar stimulent liric nu doar visătoarei Kamakura, care domneşte peste posteritate şi peste prezent, ci şi ucenicilor ei intru frumuseţe, îngândurare şi vis. Mă bucur, deci, că dinspre Suceava noastră comună vine acest mesaj seducător de creativitate şi că semnatara mi-a făcut onoarea unei solidarităţi temerare şi neclintite. Îi mulţumesc, din nou, şi cu acest fericit prilej festiv”, a apreciat Norman Manea.

norman manea a

Scriitoarea Angela Furtună a ţinut să îi mulţumească distinsului scriitor „pentru răbdarea de a fi parcurs cartea şi pentru bunăvoinţa de a poposi asupra mesajului ei, care a născut un nou curent literar românesc: post-hipnotismul”. „Nu în ultimul rând, stărui asupra nedezminţitei admiraţii ce o port operei, scriitorului şi omului Norman Manea (autorul unui parcurs literar, filosofic şi cultural notabil, condus prin lume, începând de la Suceava natală, via Bucureşti şi până la Bard College, New York, deţinând toate marile premii literare din lumea bună a culturii internaţionale şi reprezentând cu cinste marea literatură a României), care rămâne personalitatea cea mai apropiată de obţinerea unui Premiu Nobel pentru literatura de limba romană. Mulţumesc, mulţumesc, mulţumesc, dragă domnule Norman Manea”, a spus Angela Furtună într-un dialog cultural de top, între New York și România.

post-hipnotice a

La momentul lansării cărții „Post-hipnotice”, în luna mai, scriitoarea suceveană declara că „În post-hipnotismul lansat de mine acum, intră în scenă identitatea fiinţei creatoare şi cea auctorială a individului din era globalizării, care este stimulat să încerce extrapolările cele mai diverse şi neaşteptate, între arhetipuri, identităţi naturale sau paradoxale, familii spirituale, culturi, filosofii, universuri şi civilizaţii; pe de altă parte, codurile de lectură la care fac apel presupun acceptarea existenţei în simultaneitate, în transdisciplinaritate, a mai multor niveluri de realitate, de fiinţă şi de imaginar, deci şi de literaturitate. Omul post-hipnotic este o fiinţă salvată prin artă de la transa actuală a existenţei din epoca globalizării, care setează prin hipnoză toate ipostazele fiinţei culturale, militare, politice, sociale, lingvistice şi biologice. Poezia se relevă, încă o dată, ca fiind cea mai complexă formă de comunicare, devenind un elixir semantic de supravieţuire.”

coperta-post-hipnotice

Născut în 1936, la Suceava, Norman Manea este unul dintre cei mai apreciaţi prozatori şi eseişti români, profesor de literatură europeană şi „writer in residence“ la Bard College, New York. De la debutul din 1966 şi până în 1986, când a plecat din ţară, a publicat 10 volume, fiind distins cu Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (1979) şi Premiul Uniunii Scriitorilor (1984, anulat de Consiliul Culturii şi Educaţiei Socialiste, în urma unor denunţuri nefondate din partea unor confraţi). În 1992 a primit Bursa Guggenheim şi Premiul MacArthur, în 1993 Biblioteca Naţională din New York l-a sărbătorit cu prilejul acordării distincţiei de „Literary Lion“ al bibliotecii, în 2002 i s-a atribuit Premiul internaţional de literatură Nonino pentru „Opera omnia“, iar în 2006, Premiul Médicis Étranger pentru Întoarcerea huliganului. În 2010 a primit distincţia „Commandeur dans l’Ordre des Arts et des Lettres“ din partea guvernului francez, iar în 2011, prestigiosul premiu literar Nelly Sachs. În 2012, Uniunea Scriitorilor din România i-a decernat Premiul Naţional pentru Literatură. Doctor Honoris Causa al universităţilor româneşti din Bucureşti, Cluj şi Iaşi. De asemenea, scriitorul Norman Manea este cotat ca unul dintre cei mai importanţi ambasadori culturali ai României, ai românismului şi unul din cei mai realişti candidaţi pentru un apropiat Premiu Nobel al literaturii de limbă română.


Intră acum și în grupul de