Intră acum și în grupul de
În acest sfârșit de săptămână comuna Horodnic de Sus este gazda primei ediții a festivalului „Tradiții și legende bucovinene”.
Noul festival organizat de către Consiliul Judeţean Suceava, GAL Suceviţa-Putna şi GAL Ţinutul Bucovinei urmărește promovarea și valorificarea resurselor turistice naturale și antropice ale zonei Rădăuți, în cadrul cărora o importanță deosebită se acordă elementelor de cultură materială și spirituală, îndeosebi tradițiilor și obiceiurilor locuitorilor acestei zone, precum și legendelor bucovinene, care contribuie în mare măsură la creșterea atractivității destinației turistice Bucovina.
Cu toate că deschiderea oficială a evenimentului era programată, sâmbătă, de la ora 13.00, acest lucru s-a întâmplat cu o întârziere de aproximativ două ore, timp în care șefii administrației județene au stat de vorbă cu locuitorii și comercianții veniți la prima ediție a festivalului.
Debutul oficial al manifestărilor de la Horodnic de Sus s-a realizat printr-o scenetă istorică, “Ștefane, Măria Ta!”, după care au fost invitate oficialitățile județene să adreseze câteva cuvinte celor prezenți.
” frameborder=”0″ allowfullscreen>
Primarul comunei Horodnic de Sus a ținut să evidențieze faptul că este o onoare pentru comuna pe care o reprezintă desfășurarea festivalului „Tradiții și legende bucovinene”, în prezența celor 28 de primari ce aparțin GAL Sucevița –Putna și GAL Ținutul Bucovinei, arătându-se optimist că în cea de-a doua zi de evenimente vor fi mai mulți spectatori: „Este o onoare pentru noi să găzduim prima ediție a festivalului „Tradiții și legende bucovinene”. Avem onoarea să avem printre noi toți primarii celor 28 de localități ce aparțin GAL Sucevița –Putna și GAL Ținutul Bucovinei. Sper că vă veți simți bine în localitatea noastră și vă așteptăm și mâine. Ne pare rău că nu sunt mai mulți spectatori, dar astăzi este o zi normală de lucru. Mâine probabil vor veni mai mulți”, a declarat primarul din Horodnic de Sus, Sbiera Gheorghe.
La rândul său, președintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, s-a arătat încâtat de organizare și de ceea ce a găsit la Horodnic și a susținut că în cele două zile de festival, localitatea Horodnic de Sus este capitala Moldovei lui Ștefan cel Mare:
„Iată că acest element care se numește festivalul „Tradiții și legende bucovinene” este organizat într-o manieră de colaborare pe care o apreciez foarte mult. Foarte multe autorități care au colaborat timp de câteva săptămâni, foarte mulți oameni inimoși care au dorit să marcheze aici această spiritualitate plecând de la Ștefan cel Mare de la Putna, mergând până la Milișăuți în vale, de la Frătauți până la Sucevița și iată că timp de două zile capitala Moldovei lui Ștefan cel Mare este aici, la Horodnic de Sus. Vreau să vă doresc să vă simțiți bine, să aveți o toamnă bogată, să vă gândiți la ceea ce înseamnă statul Moldovei, la ceea ce înseamnă Ștefan cel Mare, vrednicia lui, cel care a clădit aici un simbol și o țară frumoasă pe care noi astăzi avem obligația să o ducem mai departe”, le-a urat celor prezenți Nechifor.
La final, șeful CJ a mulțumit autorităților implicate în desfășurarea festivalului și primarilor din cele 28 de localități din GAL Sucevița –Putna și GAL Ținutul Bucovinei: „Vreau să mulțumesc și autorităților care s-au implicat, Prefectura, ISU, Jandarmeria, Poliția, Direcția Silvică, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică, Centrul Cultural Bucovina, și primarilor care sunt astăzi alături de noi, fiecare cu tricolorul în suflet, cu Ștefan în gând și în simțire, și aș începe cu primarul de la Horodnic de Sus, apoi Arbore, Brodina, Burla, Cacica, Iaslovăț, Horodnic de Jos, Mănăstirea Humorului, Marginea, Ulma, Straja, Sucevița, Poieni Solca, Volovăț, Solca, Vicovu de Sus, Bilca, Bălcauți, Calafindești, Dornești, Frătăuții Noi, Frătăuții Vechi, Gălănești, Grămești, Grănicești, Mușenița, Vicovu de Jos, Voitinel și Satu Mare”, a precizat președintele Consiliului Județean.
Evenimentele vor continua și pe parcursul zilei de astăzi, după următorul program:
Orele 10.00 – 20.00
- Vizitarea standurilor expoziționale ale producătorilor agricoli, meșterilor populari, producătorilor tradiționali de produse gastronomice și preparate din lapte, carne, fructe, produse apicole
Orele 12.30 – 13.00
- Fanfara “Crai bucovinean” Todirești
Orele 13.00 – 13.45
- Formații de jocuri populare din Mănăstirea Humorului
– Dănuț Onoiu
Orele 13.45 – 14.05
- Violoniștii Oleg și Lucia Sacaliuc
Orele 14.00 – 15.00
- Concurs de tracțiune cu cai
Orele 14.05 – 14.15
- Formația de jocuri populare “Trilișești” Iaslovăț Ansamblul folcloric din Sucevița
Orele 14.50 – 14.30
- Ansamblul folcloric “Țănțăroiul” Iaslovăț
Orele 14.30 – 14.50
- Ansamblul folcloric “Străjăncuța” Straja
Orele 14.50 – 15.00
- Formația de dansuri ucrainene “Kozaciok” Bălcăuți
Orele 15.00 – 15.15
- Taraful fraților Onica, Horodnic de Sus
Orele 15.15 – 15.30
- Recital Emil IANOS
Orele 15.30 – 16.20
- Ansamblul folcloric Arcanul USV Suceava – Călin Brăteanu
Orele 16.20 – 16.40
- Ansamblul folcloric “Brădetul” Horodnic de Jos
Orele 16.40 – 17.50
- Ansamblul “Ciobănașul” al Clubului Copiilor Rădăuți, Mihalescu Maria, Mihalescu Trandafir, Grigorean Andreea – Marginea, Delia și Denisa Babalean, Hrițcan Magda, Sânziana Mirăuță, Bianca Ciornobrevei, Valentina Cernovschi – Rădăuți
- Ansamblul folcloric “Flori de munte” din Sucevița, Flocea Denisa – Solca, Balan Valentina – Marginea
Orele 17.50 – 18.10
- Ansamblul folcloric “Fii Putnei” Putna -Alexandra Dan, Marinela Cotos
Orele 18.10 – 18.20
- Formația de jocuri populare “Luca Arbore” Arbore
Orele 18.20 – 18.40
- Recital Alexandru Brădățan
Orele 18.40 – 19.00
- Formația de jocuri populare “Obcina Poieniului” Poieni Solca
Orele 19.00 – 19.15
- Taraful “Huțulca” Ulma
Orele 19.15 – 20.00
- Hora de la Horodnic
Intră acum și în grupul de