Intră acum și în grupul de
Directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, Tiberius Brădăţan, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă că prima prelevare de organe pentru transplant s-a realizat cu succes, vineri, la unitatea suceveană, donatorul fiind o femeie în vârstă de 54 de ani care suferise o hemoragie cerebrală cu inundaţie tetraventriculară prin ruptură de anevrism.
Brădăţan a spus că SJU Suceava are alocată pentru acest an, prin programul naţional de transplant, suma de 60.000 de lei, din care 26.000 de lei de la bugetul statului, iar restul din accize.
El a mai spus că suma importantă alocată spitalului sucevean în cadrul acestui program naţional de transplant se regăseşte în mai multe componente şi anume pentru materialele şi consumabilele necesare menţinerii funcţiilor fiziologice ale organismului potenţialului donator de organe, pentru efectuarea unui set complet de analize, pentru service-ul aparatelor destinate menţinerii în viaţă a pacientului, dar şi pentru asigurarea serviciilor funerare persoanei donatoare după decesul acesteia.
Totodată, o parte din suma alocată este destinată pregătirii continue a personalului medical care este angrenat în programul naţional de transplant de la nivel judeţean.
Directorul medical al SJU Suceava a mulţumit medicilor şi personalului medical pentru implicarea în acest program, dar şi pentru contribuţia pe care au avut-o în desfăşurarea în cele mai bune condiţii a primei prelevări de organe efectuate la SJU Suceava.
Coordonatorul programului naţional de transplant pentru judeţul Suceava, medicul Dorin Stănescu, şef al Secţiei ATI din SJU Suceava, a declarat în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă că în urmă cu cinci ani s-a pus problema la nivel naţional de a se activa activitatea de transplant şi în România întrucât era “o listă foarte lungă de necesar de organe pentru transplant şi nu era onorată”, iar atunci s-a pus şi problema constituirii unui nucleu care să coordoneze această activitate.
El a spus că primele discuţii pe această temă au avut loc la congresele de Anestezie-Terapie Intensivă unde au fost invitaţi şi reprezentanţii Bisericii, apoi s-a început organizarea acestei activităţi, mai întâi în centrele universitare.
“Noi, ca spital judeţean, datorită performanţelor şi dotărilor care au existat la un moment dat, am fost propuşi pentru menţinerea în viaţă a pacienţilor potenţiali donatori, stabilindu-se ca recoltarea de organe să se facă la centrul de coordonare din Iaşi. Acesta a fost un prim succes al nostru. La Suceava am reuşit să realizăm, vineri, recoltarea de organe pentru transplant, sigur, făcând nişte paşi înainte, tot din punct de vedere al dotării spitalului şi al perfomanţelor profesionale”, a explicat medicul sucevean.
El a spus că nucleul care coordonează activitatea în cadrul programului de transplant este cel de la secţia de ATI din cadrul SJU Suceava, însă colaborarea în vederea realizării recoltării de organe este multidisciplinară.
“La nivel naţional ar fi nişte lucruri de făcut. Ne-ar ajuta foarte mult dacă, în afara discuţiilor noastre cu familia şi a posibilităţilor noastre de a lămuri familia că există o posibilitate de a dona organele celui aflat în moarte cerebrală pentru transplant, ar exista o poziţie oficială şi anume dacă în cardul de sănătate ar fi inscripţionată şi această dorinţă sau opţiune de a dona organe sau dacă s-ar legifera faptul că în lipsa refuzului de a dona organe există posibilitatea indirectă de a recolta organele persoanei respective şi deci şi această posibilitate care există deja în străinătate”, a explicat Stănescu.
La rândul său, medicul sucevean Livia Ştreangă a mulţumit colegilor care s-au implicat în prelevarea de organe realizată la Suceava, respectiv medici anestezişti, personalul mediu din Reanimare, medici neurologi, personalul din Blocul Operator al unităţii, dar şi familiei pacientei pentru actul de curaj de care a a dat dovadă.
Ea a explicat paşii care au fost urmaţi din momentul în care familia pacientei şi-a dat consimţământul pentru donarea de organe şi până la prelevarea de organe realizată, vineri, în premieră la SJU Suceava, arătând că a fost o “luptă contra cronometru” pentru a ţine pacienta în viaţă.
Medicul sucevean a spus că de la pacienta aflată în moarte cerebrală au fost prelevaţi rinichii şi ficatul, arătând că din informaţiile pe care le deţine transplantul acestor organe s-a realizat cu succes în cele două centre din Iaşi şi Bucureşti.
Ea a precizat că 70 la sută din pacienţii aflaţi în moarte cerebrală au suferit o hemoragie cerebrală cu inundaţie tetraventriculară.
Medicul Livia Ştreangă a spus că poate fi donator de organe pentru transplant orice persoană aflată în moarte cerebrală, excepţie făcând pacienţii suferind de cancer, SIDA şi infecţiile grave.
Ea a precizat că nu există o limită de vârstă pentru donarea de organe , mai mult contează condiţia biologică a donatorului, decât vârsta cronologică a acestuia.
Intră acum și în grupul de