Intră acum și în grupul de
El a explicat, intr-o conferinta de presa, ca obligatia solicitarii punerii in aplicare a procedurilor extradarii judiciare apartine politiei de domiciliu.
„Oficial, nu avem confirmarea din partea autoritatilor austriece ca Severin Tcaciuc este arestat in vederea declansarii procedurii de extradare judiciara. Dupa ce obtinem confirmarea oficiala prin Biroul National Roman de Interpol putem solicita Parchetului Curtii de Apel Suceava declansarea extradarii judiciare in acest caz”, a spus Mihalache.
El a mai spus ca procedura de extradare judiciara se poate face si de Curtea de Apel Cluj intrucit o instanta subordonata, Tribunalul Bistrita, a pronuntat o condamnare definitiva impotriva lui Tcaciuc.
„Mandatul de executare a pedepsei de doi ani, care a ramas definitiv, este emis de Tribunalul Bistrita, care este arondat Curtii de Apel Cluj, primeaza fata de celelalte acte de urmarire ale Sucevei. Normal se poate declansa procedura de extradare judiciara prin Curtea de Apel Cluj, fiindca unitatea judecatoreasca subordonata acestei Curti de apel este Tribunalul Bistrita.Vom decide unde anume ne vom adresa fiindca mandatul de executare, cel care a fost definitiv este la noi, la locul de domiciliu al condamnatului cu toate ca este emis de o alta instanta din tara”, a spus comisarul sef sucevean.
El a mai aratat ca obligatia solicitarii punerii in aplicare a procedurilor extradarii judiciare apartine politiei de domiciliu.
„Daca se va primi, se va solicita extradarea judiciara , vom sesiza oficial Curtea de Apel Cluj pentru declansarea procedurii extradarii lui Severin Tcaciuc , Curtea de Apel Cluj trimite aceasta solicitare si documentatia necesara Ministerului de Justitie roman care la rindul sau, prin directia specializata in aplicarea extradarii judiciare se va adresa Ministerului de Justitie federal austriac. Aceasta cerere de extradare judiciara va fi supusa atentiei unui judecator din landul unde Tcaciuc a fost incarcerat. Daca judecatorul respectiv considera necesar, ca sint intrunite elementele legale, pentru extradarea judiciara va dispune, prin hotarire, si dupa aceea va fi pus la dispozitia escortei de politisti romani care se va deplasa in Austria pentru preluare si aducerea in tara a lui Tcaciuc. De pe Aeroportul Otopeni, acesta va fi incarcerat in cel mai apropiat penitenciar”, a mai spus Mihalache.
El a aratat ca procedura de extradare dureaza intre doua saptamini si doua luni.
„Sint state care raspund acestei solicitari de extradare foarte rapid, cel mult doua saptamini, alte mai mult, chiar si peste doua luni”, a mai spus seful Serviciului de Investigatii Criminale.
El a mai spus ca, portrivit Legii 302/2004 privind extradarea judiciara , trebuie ca infractiunea pentru cel condamnat sa fie prevazuta in ambele coduri penale, iar pedeapsa trebuie sa fie mai mare de un an de zile.
„Mandatul de executare a pedepsei de doi ani in cazul lui Severin Tcaciuc este pentru ultraj”, a spus Mihalache.
El a precizat ca, pina in prezent, IJP Suceava a facut toate demersurile pentru localizarea si arestarea lui Tcaciuc in Italia , Belgia, Germania si Austria.
„El s-a mai prezentat o data la Viena , a cerut relatii la Ambasada Romaniei la Viena , dar prin intermediul altei persoane”, a afirmat Mihalache.
IPJ Suceava a finalizat toate dosarele in care este implicat Severin Tcaciuc, acestea fiind trimise la Parchet, pentru unele cauze fiind trimis deja in judecata. Severin Tcaciuc a parasit tara pe 28 februarie 2003, cu putine minute inainte de a fi fost dat in consemn la frontiere. Fuga miliardarului a atras, la momentul respectiv, eliberarea din functie a mai multor ofiteri superiori din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie, in frunte cu seful unitatii, chestorul Gheorghe Neamtu. Fostul ministru de Interne, Ioan Rus, declara atunci ca politistii de la Suceava au gresit pentru ca nu au luat masurile legale de ridicare a pasaportului, si nu l-au dat in consemn la frontiera pe Severin Tcaciuc, dar au si intirziat solicitarea privind darea in urmarire generala a bosinceanului. Severin Tcaciuc este cercetat pentru evaziune fiscala, folosirea cu rea credinta a creditului societatii si inselaciune cu privire la calitatea marfurilor.
Intră acum și în grupul de