In noaptea de sambata spre duminica, se schimba ora. Ora 4.00 va deveni ora 3.00


Intră acum și în grupul de

România va trece în noaptea de sâmbătă (25 octombrie 2014) spre duminică (26 octombrie) la ora oficială de iarnă. Astfel, ora 4.00 va deveni ora 3.00. Intrucât ceasurile vor fi date înapoi cu o ora, ziua de 26 octombrie 2014 va deveni cea mai lungă zi din an, având 25 de ore.

Anual, în ultima duminică din octombrie, se trece la ora de iarnă.

Ceas2

CFR Călători informează că trecerea la ora Europei Orientale nu modifică mersul trenurilor învigoare.

„Trenurile de călători vor pleca din gări (staţiile din care se formează) după ora oficială de vară până în noaptea de 25 / 26 octombrie ora 4.00, care devine ora 3.00.
În noaptea de 25 / 26 octombrie 2014, când ora 4.00 devine ora 3.00, toate trenurile de călători care au ora de plecare din staţiile de formare după ora 4.00, vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora Europei Orientale.
Trenurile de călători aflate în circulaţie după ora 4.00, ora oficială de vară, vor opri în staţiile din parcurs stabilite, unde vor staţiona până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră a Europei Orientale, iar trenurile care mai au de parcurs o distanţă scurtă până la staţia finală îşi vor continua mersul până la destinație.
Având în vedere că şi în ţările vecine trecerea de la ora de vară la ora Europei Orientale oficială se face în aceeaşi zi de duminică, 26 octombrie 2014, între staţiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Bulgaria și Ucraina, trenurile vor circula după orariile din mersul de tren în vigoare”, precizează CFR Călători.
Informaţii legate de mersul trenurilor – orarii, tarife, oferte, etc. sunt disponibile în staţiile şi agenţiile de voiaj CFR şi pe site-ul www.cfrcalatori.ro.

Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă. Diferenţele dintre ore sunt date de faptul că, la fiecare 15 grade longitudine apare o ora în plus. Însă numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich, din Marea Britanie, în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 şi a Europei Orientale – ora fusului 2.

România se încadrează în fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie şi martie este denumită „timpul legal român”.

Convenţia a fost semnată de România în 1979, iar în 1997, prin ordonanţă guvernamentală, orarul de vara a fost din nou corelat cu cel practicat în ţările Uniunii Europene. În 1996, ţinând cont de avantajele decalării orarului cu o oră vara, pentru a profită la maximum de orele de lumină, acest orar a fost prelungit în Europa cu încă o lună.


Intră acum și în grupul de