Intră acum și în grupul de
Un poliţist de la Poliţia Rutieră Rădăuţi a fost trimis, miercuri, în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava pentru luare de mită, fals intelectual în formă continuată, abuz în serviciu, precum şi pentru săvârşirea a două infracţiuni de favorizarea făptuitorului.
Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, inculpatul Dumitru Jitaru, „în calitate de agent şef de poliţie în cadrul formaţiunii Poliţiei Rutiere din Poliţia municipiului Rădăuţi, cu prilejul efectuării de acte de cercetare într-un dosar penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, în cursul lunii mai 2014, a pretins şi primit direct, suma de 300 euro de la martorul denunţător A.G. pentru a face acte contrare îndatoririlor de serviciu, respectiv pentru a-i restitui acestuia, permisul de conducere italian fals reţinut la data de 06.05.2014, mijloc de probă în dosarul penal sus-menţionat şi pentru a nu face acte de cercetare faţă de aceeaşi persoană şi cu privire la infracţiunea de uz de fals, prev. de art. 323 C.pen. creându-i o situaţie juridică mai favorabilă.”
Totodată, poliţistul „a efectuat menţiuni fictive în următoarele înscrisuri oficiale: procesul-verbal de sesizare din oficiu, întocmit la data de 07.05.2014; declaraţia de martor luată numitului A.G. la data de 09.05.2014; declaraţia de martor luată numitului I.I . la data de 11.05.2014 şi în adresa către Punctul de Contact Oradea din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră nr. 593.422 din 07.05.2014, în scopul comiterii unei infracţiuni de corupţie şi a falsificat mai multe înscrisuri oficiale, demersuri ilegale prin care a urmărit ca numitul A.G. să nu fie cercetat şi tras la răspundere şi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de uz de fals, prev. de art.323 C.pen., comisă prin prezentarea pentru control la data de 06.05.2014, organelor de poliţie, a permisului de conducere fals obţinut în Italia (aspect recunoscut de acesta)”.
Sursa citată mai precizează că Dumitru Jitaru „a falsificat mai multe înscrisuri oficiale, demersuri ilegale prin care a urmărit ca numitul I.I. să nu fie cercetat şi tras la răspundere penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii prev. de art. 335 alin.3 C.pen., comisă prin aceea că a încredinţat autovehiculul proprietate personală, cu nr. de înmatriculare SV-xx-xx, pentru a fi condus de către A. G., care nu avea permis de conducere valabil.”
În acelaşi comunicat se mai arată că „prin acţiunile ilegale de favorizare a numiţilor A. G. şi I.I., prin neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu în legătură cu constatarea infracţiunilor şi administrarea mijloacelor de probă în într-un dosar penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, în scopul de a nu fi traşi la răspundere penală pentru săvârşirea unor infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere pe drumurile publice, a adus atingere interesului legitim al Poliţiei Române ca persoană juridică de interes public şi a asigurat un folos necuvenit celor două persoane cercetate”.
Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Suceava, mai precizează sursa citată.
Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în nici un fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Intră acum și în grupul de