Crestere nesemnificativa a bugetului CJAS Suceava in 2005


Intră acum și în grupul de

Directorul CJAS Suceava, Dorin Stanescu a declarat, marti, ca bugetul institutiei pe 2005 aprobat de CNAS este mai mare cu 36 de miliarde fata de cel de anul trecut astfel ca sistemul sanitar sucevean va avea o finantare de 1003 miliarde lei fata de 967 miliarde in 2004, ceea ce inseamna o crestere de 3, 7%.

El a explicat ca suplimentarea bugetului nu s-a realizat si la capitolele privind finantarea serviciului de urgenta prespitaliceasca , specialitatilor paraclinice-laboratoare de analize medicale, dispozitivelor medicale si mai ales pentru medicamentelor gratuite si compensate din ambulatoriu.

Stanescu a exemplificat cu situatia sumelor destinate pentru decontarea medicamentelor din ambulatoriu cind in medie vor fi alocate lunar aproximativ 12 miliarde de lei , suma insuficienta pentru acoperirea nevoilor populatiei. El a aratat ca numai in luna decembrie 2004 pentru medicamentele compensate in proportie de 90% pentru pensionarii cu venituri mai mici de sase milioane de lei au fost alocate fonduri de 12 miliarde de lei .

Astfel, in anul 2005 , pentru decontarea medicamentelor gratuite si compensate, inclusiv pentru cele compensate in proportie de 90% au fost alocate cu noua miliarde de lei mai putin decit in 2004, pentru laboratoarele de analize medicale bugetul la acest capitol a fost micsorat cu cinci miliarde de lei , iar pentru serviciul de urgenta prespitaliceasca bugetul a fost redus cu 2 miliarde de lei fata de 2004.

„Speram intr-o rectificare a bugetului, deoarece, cu ceea ce se profileaza acum, mai ales la tipurile de asistenta cu cel mai mare impact asupra populatiei-medicamente si laboratoare-nu ne putem descurca”, a declarat Stanescu.

Directorul CJAS Suceava a spus ca, in schimb , a fost suplimentat bugetul pentru asistenta medicala primara de la 94,53 de miliarde de lei in 2004 la 117 miliarde de lei in 2005, iar la asistenta medicala din ambulatoriile de specialitate, bugetul a crescut in 2005 cu 8,6 miliarde de lei fata de 2004.

Stanescu a mai spus ca in 2005 , bugetul alocat spitalelor din judetul Suceava este o “oglinda” a activitatii manageriale si a corpului medical. „Toate spitalele, cu exceptia celor din Siret si Gura Humorului, sint finantate in sistem DRG, la care conteaza numarul de pacienti externati, indicele de complexitate a cazului si tariful mediu ponderat pe fiecare caz. Dar cel mai important este indicele de complexitate, in functie de care se primesc mai multi sau mai putini bani”, a explicat directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate. El a aratat ca Spitalele municipale din Radauti si Cimpulung Moldovenesc vor beneficia de o suplimentare a bugetului de 9%, respectiv de 9,2%, in timp ce Spitalul de Urgenta “Sf.Ioan cel Nou” din Suceava va avea un buget cu doar 1,8% mai mare fata de anul 2004.


Intră acum și în grupul de