Intră acum și în grupul de
Cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva HIV/SIDA, marcată în fiecare an pe data 1 Decembrie, Asociaţia Red Ribbon din Fălticeni în colaborare cu Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) au organizat o dezbatere cu tema „HIV/SIDA o problemă a comunităţii”, la Direcția de Sănătate Publică Suceava.
Dorina Vasile, președintele Asociaţiei Red Ribbon, a prezentat în cadrul dezbaterii o statistică a persoanelor din județul Suceava afectate de virusul HIV/SIDA. Potrivit acesteia, un număr de 179 de persoane se află sub tratament, iar numărul de cazuri noi este 16. Vatra Dornei și Fălticeni sunt zonele în care se află cei mai mulți dintre bolnavi. În acest an s-au înregistrat patru decese în județ din cauza virusului HIV, cifră în scădere față de anul precedent când s-au înregistrat 12 cazuri mortale.
Situația în județul Suceava este una îngrijorătoare, pacienții diagnosticați fiind fără studii, lipsa utilizării unor mijloace contraceptive fiind principala cauză.
Pentru tratamentul persoanelor bolnave Ministerul Sănătății alocă lunar suma de 517.000 de lei, a mai spus Dorina Vasile.
La rândul său,șeful secției de obstetrică-ginecologie a Spitalului Județean Suceava,doctorul Cristian Irimie a declarat că nu există o finanțare suficientă pentru realizarea analizelor care ar putea depista virusul, iar programele de sănătate ar trebui să fie finanțate coerent.
Irimie a evidențiat că este foarte importantă educația sexuală a tinerilor, în acest sens atât părinții, cât și cadrele didactice ar trebui să nu se mai rușineze să poarte discuții cu copiii și să le prezinte mijloacele contraceptive. El a apreciat munca voluntarilor de la Asociaţia Red Ribbon din Fălticeni care se ocupă de o campanie de educare în privința virusului HIV.
„Mă bucur că exista acest program, că fac muncă de voluntariat și pentru că pot să disemineze în randul colegilor pericolele la care se expun în momentul în care pot să intre în contact cu această boală”, a susținut Irimie.
El a făcut chiar și o mică comparație cu promovarea pe rețelele de socializare de către tineri a alegerilor prezidențiale, susținând că și pe Facebook se pot transmite informațiile: „Cred că așa cum s-a întâmplat și la ultimele alegeri, Facebook poate fi o cale de comunicare”.
În același timp sunt necesare investiții în sistemul de sănătate și în proiectele de sănătate publică: „Fără bani nu poți să faci profilaxie, fără bani nu poți face tratamente care sunt absolut necesare bolnavilor și fără bani nu poți să angrenezi oamenii în proiecte de sănătate publică. Proiectele de sănătate publică trebuie să fie prioritatea Ministerului Sănătății”, a spus Irimie.
Totodată, el a explicat că și medicii sunt expuși unor riscuri foarte mari, nu de puține ori cadrele medicale au constatat că au făcut operații de naștere unor femei care erau infestate și care nu au declarat acest lucru. În acest caz, susține Irimie, analizele sunt de o mare utilitate și importanță. La fel, cardul de sănătate ar fi trebuit să conțină informații despre bolile cronice ale pacienților, însă mai multe ONG-uri, asociații și medici de familie au refuzat inscripționarea acestor date. „Este foarte important să știi despre un om de ce boli suferă”, a subliniat medicul sucevean.
La finalul dezbaterii, un grup de cinci elevi voluntari de la Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni au prezentat o scenetă în acord cu realitatea, povestea unei tinere care a avut un contact sexual neprotejat și care a fost infestată cu HIV. Tinerii au dorit în acest mod, prin sceneta regizată de ei, să transmită că persoanele care sunt infestate au mare nevoie de suportul familiei și al prietenilor atunci când se află în dificultate. Sceneta tinerilor a fost jucată deja și în fața colegilor de liceu, din clasele IX-XII, prin intermediul programului educațional al campaniei „In my shoes”.
Intră acum și în grupul de