Intră acum și în grupul de
„Înalt Prea Sființiile Voastre,
Preacucernici Părinți,
Onorate oficialități,
Dragii mei,
1 Decembrie este o zi specială pentru națiunea noastră. Este nu doar Ziua Națională a României, nu doar celebrarea unui moment istoric.
Este ziua simbolică în care se cuvine să reflectăm, an de an, asupra idealului de unitate națională.
În 1918, Marea Unire a avut o expresie teritorială și instituțională. A însemnat desăvârșirea statului național, ca act de voință al națiunii române.
La 96 de ani după acel moment, putem vorbi din nou despre unitate națională, dar cu alte semnificații.
Suntem astăzi o națiune de cetățeni, care a arătat în fața întregii lumi că prețuiește valorile democrației, că are curaj și că își dorește o schimbare.
Ca Președinte al României, îmi propun să redescoperim împreună ideea de unitate națională. Ce înseamnă acest lucru?
Înseamnă asumarea unor obiective naționale, înseamnă acțiunea comună în atingerea lor și înseamnă refacerea încrederii.
Ziua de azi este cel mai bun prilej pentru a vedea care sunt marile noastre restanțe.
În perspectiva aniversării a 100 de ani de la Marea Unire, România trebuie să aibă obiective naționale. Obiective naționale legate de locul ei în Europa și în lume. Obiective naționale legate de propria sa dezvoltare, de reducerea decalajelor între regiuni, de conectarea la Europa prin infrastructură. Obiective naționale legate de educație. Obiective naționale legate de reformarea instituțiilor publice care servesc cetățenii.
Aniversarea a 100 de ani ne va găsi nu doar cu asemenea obiective asumate, ci și cu etape deja parcurse în atingerea lor.
Pentru asta însă e nevoie înainte de toate de încă un lucru: de redescoperirea încrederii.
Suspiciunea permanentă, îndoiala, teama, nesiguranța ne-au îndepărtat unii de alții, mai ales în ultimii ani.
Ne-au făcut să vedem adversari acolo unde puteam vedea parteneri, ne-au făcut să stăm de-o parte, acolo unde puteam fi implicați, ne-au făcut să fim rezervați, acolo unde puteam construi, ne-au făcut să lucrăm singuri fiecare, acolo unde puteam lucra de fapt în echipă.
Fără redescoperirea și reconstrucția încrederii, vom repeta la nesfârșit aceleași experiențe. Încrederea între noi, încrederea în viitor, încrederea între cetățeni și instituții, încrederea în capacitatea noastră de a lucra împreună și în forța națiunii.
Provocările care stau în fața noastră azi sunt de altă natură decât cele din trecut, dar nu mai puțin dificile.
Națiunea română va fi puternică prin unitatea ei. Națiunea română va fi puternică prin refacerea încrederii. Iar fiecare dintre noi are un rol în această construcție.
Partidele politice vor trebui să înțeleagă că, indiferent de competițiile pe care le dau o dată la patru ani, au datoria de a-și reprezenta națiunea de cetățeni.
Oamenii politici vor trebui să înțeleagă că, indiferent cum au făcut lucrurile în trecut, de acum înainte au datoria de a privi în primul rând spre obiectivele naționale, că obiectivele personale nu pot fi deasupra celor comune. Obiectivele de etapă nu înseamnă nimic fără obiective pe termen lung și că viitorul nu ni-l construim în funcție de circumstanțe, ci printr-un act de voință asumată.
La mulți ani, România! La mulți ani, români!”
Intră acum și în grupul de