Intră acum și în grupul de
Peste 1.500 de urători din toate zonele județului Suceava, dar şi din Botoşani, Iaşi, Bacău, Neamţ precum şi din Republica Moldova au participat sâmbătă, 27 decembrie, la Festivalul de datini și obiceiuri de Anul Nou „După datina străbună”, organizat în centrul municipiului Suceava în cadrul programului „Crăciun în Bucovina”.
Festivalul de datini și obiceiuri de Anul Nou a început cu tradiționala paradă pe artera principală a Sucevei ce a pornit din Parcul Universității și a ajuns până pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor, trecând prin fața Palatului Administrativ. La acest festival au luat parte peste 40 de formaţii de copii şi adulţi. Ca în fiecare an, parada a fost deschisă de un grup de colindători din Câmpulung Moldovenesc, cu buciumaşi şi un plug tras de boi.
Parada urătorilor, dar și spectacolul de pe scena din fața Casei de Cultură a reușit să scoată din case peste 5.000 de suceveni, aceștia urmărind cu mult interes diversele dansuri, jocuri cu măşti și urături.
De la „Festivalul de datini și obiceiuri” nu au lipsit tradiționalele momente cu „plugul”, iar muzicanţii au dat viață personajelor care au dansat „capra” sau „ursul”. Totodată, cetele de urători au prezentat și jocuri cu flăcări, dar şi malanca, o formă de teatru popular cu tentă satirică, unde personajele sunt baba şi moşneagul, doctorul, popa, capra şi ciobanul, căiuţii, ursul, cerbul şi negustorul.
Spectacole similare de datini și obiceiuri de Anul Nou vor avea loc în această perioadă în numeroase localităţi din judeţul Suceava, iar pe data de 13 ianuarie se va desfăşura în comuna Drăguşeni „Festivalul datinilor şi obiceiurilor de iarnă pe stil vechi”.
Vezi AICI mai multe fotografii de la Festivalul de datini și obiceiuri de Anul Nou
Intră acum și în grupul de