Aeroportul Suceava va putea acorda reduceri de maximum 50 la suta la tariful de aterizare


Intră acum și în grupul de

RA Aeroportul Suceava va putea asigura stimulente operatorilor aerieni, după ce, în ultima şedinţă ordinară a Consiliului Judeţean Suceava din acest an, care a avut loc luni, consilierii au votat un proiect de hotărâre privind taxele şi tarifele aplicate de CJ Suceava şi de instituţiile subordonate.

Astfel, potrivit hotărârii adoptate de aleşii judeţeni suceveni, administratorul aeroportului poate aplica în mod nediscriminatoriu şi cu respectarea legislaţiei privind concurenţa şi ajutorul de stat, inclusiv a orientărilor comunitare privind finanţarea aeroporturilor şi ajutorul la înfiinţare pentru companiile aeriene cu plecare de pe aeroporturi regionale un sistem de stimulente pentru o perioadă de maxim şase luni pentru operarea de noi destinaţii şi operarea cu aeronave cu greutatea sub două tone.

Între tarifele care prevăd facilităţi se află cel pentru aterizare, care este de 5 euro/tonă şi se reduce la 50 la sută pentru cel puţin 40 de aterizări efectuate lunar, se reduce cu 45 la sută pentru 30 de aterizări lunar, cu 40 la sută pentru 20 de aterizări efectuate lunar şi la 35 la sută pentru zece aterizări efectuate lunar.

aeroport suceava

Tariful se percepe pentru o aterizare şi o decolare şi se calculează la greutatea maximă la decolare certificată a aeronavei.

„În scopul creşterii frecvenţei de operare, administratorul aeroportului poate aplica reduceri de maximum 50 la sută la tariful de aterizare în funcţie de numărul de mişcări, în trepte de maximum 5 la sută”, se menţionează în hotărârea CJ Suceava.

Amintim că preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat, în luna mai, că va solicita o procedură simplificată de ajutor de stat pentru facilităţile oferite de CJ şi de RA Aeroportul Suceava companiilor care vor opera pe acest aeroport după finalizarea lucrărilor de modernizare.

Nechifor a spus, într-o conferinţă de presă că autorităţile sucevene au nevoie de o procedură simplificată privitoare la ajutorul de stat.

„Acum suntem într-o dinamică cu companii aeriene care să vină să opereze la Suceava, dar Comisia Europeană va solicita un punct de vedere şi o soluţie tehnică, juridică, privitoare la ajutorul de stat. Nu vrem să intrăm în dificultăţi, dar e clar că atunci când discutăm despre un aeroport care este în dezvoltare, calat pe turism, dacă nu reuşim să avem facilităţi legale, oferite de Consiliul Judeţean şi de Regia Autonomă Aeroportul Suceava va fi complicat, în primă instanţă, pentru că traficul aerian se creează în timp, dar companiile care sunt doritoare vor solicita facilităţi”, a spus Nechifor.

El a arătat că în aceste condiţii va fi nevoie de o procedură legală, asumată de Guvernul României şi avizată de Comisia Europeană.

Aeroportul Suceava a fost închis pentru modernizare începând din 13 ianuarie, lucrările fiind realizate printr-un proiect de 105 milioane de lei din fonduri europene.

Lucrările de modernizare la aeroport sunt realizate prin trei proiecte, unul finanţat de ROMATSA, care instalează aparatura de control şi trafic aerian, unul de modernizare a pistei şi a sistemului de balizaj, finanţat de Uniunea Europeană, şi un proiect de modernizare a aerogării, cu fondurile Consiliului Judeţean.

Prin proiectul cu finanţare europeană asigurat prin POS-Transporturi se modernizează pista de rulare, balizajul, se construieşte un nou turn de control şi se pregăteşte terenul în vederea amplasării sistemului de navigaţie.

Noile sisteme de navigaţie vor fi montate până în luna mai 2015, după care acestea vor fi calibrate astfel încât din august să se poată opera pe acest aeroport.


Intră acum și în grupul de