Intră acum și în grupul de
Onofrei a declarat ca, din pacate, Cabinetul Nastase a elaborat pe picior Ordonanta de Urgenta privind improprietarirea Arhiepiscopiei, motiv pentru care dupa punerea in posesie s-au constatat mai multe suprapuneri peste terenuri care apartin altor persoane. El a subliniat ca aceasta situatie a fost determinata de faptul ca transferul de proprietate s-a facut in pripa si nu foarte temeinic, iar documentatia nu a fost foarte bine fundamentata, ceea ce a provocat mai multe probleme. Pe de alta parte, plenul Senatului a hotarit sa retrimita la Comisia Juridica, pentru a doua oara, proiectul de lege privind improprietarirea Arhiepiscopiei Sucevei. Aceasta, in urma unei solicitari a liderului grupului Aliantei D.A., Puiu Hasotti, care si-a motivat cererea spunind ca, dupa ce proiectul de lege a fost aprobat de comisie, saptamina trecuta, au aparut unele neclaritati in anexele raportului. In fapt, unii detinatori de terenuri din Suceava, persoane fizice si juridice, au reclamat faptul ca o parte din suprafetele pe care urmeaza sa le primeasca Biserica se afla chiar pe proprietatile lor. Ca atare, senatorii au decis sa revada anexele proiectului de act normativ si sa reintroduca documentul pe ordinea de zi de luni a sedintei in plen. Emisa in noiembrie 2004, Ordonanta de Urgenta aproba trecerea terenurilor in suprafata de 90.000 de hectare fond forestier din proprietatea publica a statului si din administrarea Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva, in domeniul privat al statului si in administrarea Ministerului Culturii si Cultelor, pentru Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor. Potrivit ordonantei, aceste terenuri trec in proprietatea Arhiepiescopiei, iar predarea-preluarea se face pe baza de protocol incheiat intre aceasta si Romsilva. Acelasi regim este aplicat si in cazul bunurilor imobile care deservesc activitatea de gospodarire a fondului forestier. Deputatul PNL de Suceava Dumitru Pardau a declarat, simbata, ca mai multi proprietari de terenuri forestiere din zona Dornelor au paduri care se suprapun peste suprafetele cu care a fost improprietarita Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor, aratind ca in prezent centralizeaza toate aceste situatii.
El a spus ca se inventariaza toate situatiile „atipice”, aratind ca in zona sint si paduri graniceresti, ale razesilor, ale Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor, particulare si obstesti. Pardau a aratat ca in multe cazuri terenuri forestiere in cazul carora a fost deja facuta punerea in posesie se suprapun cu suprafetele de padure cu care Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor a fost improprietarita.
Seful Directiei Silvice Suceava, Sorin Popescu, anunta, in urma cu o saptamina, ca procesul de punere in posesie a Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor cu suprafata de 90.000 de hectare de padure cu care Biserica din Bucovina a fost improprietarita prin OUG 100/2004 s-a finalizat, urmind sa fie semnate toate procesele-verbale de predare-primire intre Directia Silvica si Arhiepiscopie.
Intră acum și în grupul de