Intră acum și în grupul de
Tribunalul Suceava a dispus, luni, arestarea la domiciliu a celor şapte inculpaţi din dosarul tăierilor ilegale de pădure de la Preuteşti cu un prejudiciu de un milion de lei.
Decizia Tribunalului Suceava este definitivă.
Judecătoria Fălticeni a admis cererea procurorilor şi a dispus arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile a celor şapte învinuiţi între care şeful Ocolului Silvic Fălticeni, Constantin Nistor Barna.
Tribunalul Suceava desfiinţat în totalitate încheierea Judecătoriei Fălticeni vizând luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii CIHOSKI CIPRIAN – ŞTEFAN, MARIŞCA PETRU, NICOLAEVICI COSTICĂ, NISTOR – BRANA CONSTANTIN, PAVĂL CEZAR, . PÂSLARU LUCIAN, şi UNGUREANU CEZAR, ca neîntemeiată, şi dispune punerea acestora de îndată în libertate de sub puterea mandatelor de arestare preventivă.
Totodată, Tribunalul dispune luarea măsurii arestului la domiciliu faţă de .CIHOSKI CIPRIAN – ŞTEFAN, sub aspectul infracţiunilor de: – „participaţie improprie la săvârşirea infracţiunii de tăiere fără drept de arbori în formă continuată” „complicitate la săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată”, MARIŞCA PETRU, sub aspectul infracţiunilor de „complicitate la săvârşirea infracţiunii de participaţie improprie la tăierea fără drept de arbori în formă continuată”, „complicitate la săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată”,. NICOLAEVICI COSTICĂ, sub aspectul infracţiunilor de „participaţie improprie la săvârşirea infracţiunii de tăiere fără drept de arbori în formă continuată”, „complicitate la săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată”, NISTOR – BRANA CONSTANTIN, sub aspectul infracţiunilor de „complicitate la săvârşirea infracţiunii de participaţie improprie la tăierea fără drept de arbori în formă continuată”, „fals intelectual în formă continuată”, PAVĂL CEZAR, sub aspectul infracţiunilor de „complicitate la săvârşirea infracţiunii de participaţie improprie la tăierea fără drept de arbori în formă continuată”, „fals intelectual în formă continuată”, PÂSLARU LUCIAN, sub aspectul infracţiunilor de „complicitate la săvârşirea infracţiunii de participaţie improprie la tăierea fără drept de arbori în formă continuată”, „fals intelectual în formă continuată” şi UNGUREANU CEZAR, sub aspectul infracţiunilor de „complicitate la săvârşirea infracţiunii de participaţie improprie la tăierea fără drept de arbori în formă continuată”, „fals intelectual în formă continuată”, fiecare pentru o perioadă de 30 zile, începând cu data de 09.02.2015 şi până la data de 10.03.2015, inclusiv.
Cei şapte trebuie să nu părăsească imobilele în care locuiesc fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza, să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori sunt chemaţi; să nu comunice inculpaţii vizaţi între ei şi nici cu ceilalţi inculpaţi în cauză, respectiv cu martorii din lucrări, pe nicio cale.
Din cercetările făcute de poliţişti, s-a constatat că în perioada 2010 – 2014 un bărbat din comuna Preuteşti, Cirprian Cristian Cihoski, a hotărât să vândă ilegal lemnul obţinut după exploatarea fără drept a arborilor de pe o suprafaţă de circa 170 de hectare de pădure, teren pe care l-a moştenit de la mama sa adoptivă.
Suprafaţa de pădure este situată pe raza comunei Preuteşti, iar paza pădurii era asigurată în acea perioadă de doi pădurari din cadrul Ocolului Silvic Fălticeni.
Astfel, în luna septembrie 2009, fără ca proprietarul să fi făcut vreo solicitare oficială de marcare de arbori, şeful Ocolului Silvic Fălticeni a emis în mod ilegal o delegaţie de marcare, în baza căreia un tehnician silvic din cadrul Ocolului Silvic Fălticeni, împreună cu patru silvicultori au marcat un număr de 1.121 arbori în vederea tăierii lor.
Ulterior, şeful ocolului silvic a emis şi o autorizaţie de exploatare către o societate de profil, deşi cunoştea că materialul lemnos urma să fie exploatat de cei doi pădurari din Preuteşti. De asemenea, au fost întocmite procese-verbale prin care se consemna, în fals, că anumite partide de exploatare au fost redate către o societate de exploatare de profil.
Ulterior, în luna februarie 2010, a fost aplicat acelaşi mecanism constituindu-se parcele de exploatare şi marcându-se alţi 833 de arbori.
Prin aceeaşi metodă, în baza unor înţelegeri, prin întocmirea de acte în fals şi atribuirea fără drept a unor parcele de pădure spre exploatare, în perioada 2011 – 201 2 au fost marcaţi şi exploataţi peste 3.000 de arbori, în anul 2013, peste 1.000 de arbori, iar în anul 2014, un număr de 1.002 arbori.
Pentru exploatarea ilegală a masei lemnoase, în perioada 2009 – 2014, mecanismul infracţional a fost pus în aplicare de 16 ori, precizează sursa citată.
După exploatarea ilegală, lemnul rezultat a fost vândut de cei doi pădurari care aveau în pază pădurea şi se estimează că prin această activitate au fost vânduţi peste 2000 de metri cubi de material lemnos.
Intră acum și în grupul de