Intră acum și în grupul de
Exporturile României în anul 2014 au trecut de 50 de miliarde de euro, potrivit Institutului Naţional de Statiscă. Din acestea, exporturi de 21 de miliarde de euro reprezintă valoarea exporturilor realizată de primii 50 de exportatori.
Între primii 50 de exportatori din România, se află şi două firme din Suceava: Holtzindustrie Schweighofer, plasată pe locul 21 şi Egger România, situată pe locul 34.
Cele două firme, cu acţionariat austriac, activează pe platforma industrială din zona Rădăuţi şi sunt specializate în prelucrarea lemnului.
Cele două firmele austriece au investit aproximativ un miliard de euro în fabricile din România.
Holtzindustrie Schweighofer estimează pentru acest an o creştere cu 10% a afacerilor faţă de anul trecut, susţinută atât de piaţa de profil, cât şi de demararea operaţiunilor în nouă fabrică din localitatea Reci, judeţul Covasna. Austriecii estimau pentru 2014 afaceri totale de 512 mil. euro (2,275 mld. lei), mai mult cu 9% faţă de anul precedent, potrivit zf.ro
De remarcat este că în România, 83,25% din exporturile de bunuri sunt realizate de firme cu capital străin majoritar sau minoritar, afirmă capital.ro
„Cu alte cuvinte, dacă România ar fi rămas să se bazeze doar pe firmele românești, am fi realizat în 2014 un volum de export egal cu cel din anul 1989“, a declarat Mihai Ionescu, secretarul general al Asociației Naționale a Exportatorilor și Importatorilor din România (ANEIR), citat de evz.ro.
Anul trecut, ritmul de creștere al exporturilor românești a fost cel mai mare din UE. Iar această evoluție a exporturilor se datorează celor peste 20.000 de firme exportatoare directe și alte câteva zeci de mii de companii pe orizontală, toate acestea cumulând un număr de peste un milion de angajați, potrivit lui Ionescu.
Capital comentează că străinii își dezvoltă afacerile în România: au venit, au creat locuri de muncă, au fabricat o serie de produse pe care apoi le-au dus la export.
„Strategia lor este strategia lor.. nu ne întreabă pe noi. Care este linia pe care o urmăm dacă nu mai intrăm în strategia lor?“, se întreabă Cristian Pârvan, secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri.
Sursa citată consideră că practic, țara noastră este dependentă de exporturile realizate de marile companii străine.
Intră acum și în grupul de