Intră acum și în grupul de
La aceasta reuniune de autentificare a textului Tratatului de Aderare au participat reprezentantii tuturor celor 25 de state membre, ai Consiliului si Comisiei, precum si delegatiile Romaniei si Bulgariei. Din delegatia romana au facut parte reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Integrarii Europene, Ministerului Justitiei si Institutului European.
Semnarea Tratatului ar putea avea loc la Luxemburg, la 25 aprilie 2005, dupa obtinerea avizului conform al Parlamentului European, la 13 aprilie 2005 si a aprobarii Consiliului Uniunii Europene, la 25 aprilie 2005.
De remarcat este ca pentru a adopta avizul asupra Tratatului, Parlamentul UE cere sa aiba drept de monitorizare.
Astfel, raportorul Parlamentului European, Pierre Moscovici, a propus ca aceasta institutie sa aiba si ea un cuvant de spus in activarea clauzei de monitorizare pentru Romania, daca va fi nevoie, propunerea fiind lansata in cursul dezbaterii rapoartelor privind Romania si Bulgaria in comisia de afaceri externe a Parlamentului European, in vederea votului din 13 aprilie privind tratatul comun de aderare cu cele doua tari. Aceasta dezbatere se pare ca a decurs mai bine decit se astepta Romania tinind cont de curentul de opinie creat de euro-deputatul conservator german Markus Ferber care doreste amanarea votului privind Romania datorita nivelului coruptiei.
Problemele Romaniei in ceea ce priveste realizarea cerintelor UE persista, iar pe linga coruptie, lipsa de reforme in sistemul judiciar si administrative se adauga mai nou deficitul bugetar, ajutoarele date de stat, situatia pacientilor din spitalele psihiatrice si a minoritatii rrome. De aceea, raportorul pentru Romania lucreaza chiar la un nou amendament, care sa-i permita Parlamentului European sa intervina si dupa semnarea tratatului de aderare.
„Cred ca prin adaugarea unui amendament care sa explice cum ar putea fi asociat Parlamentul European la continuarea procesului de monitorizare si la invocarea unor eventuale clauze de amanare, raportul meu ar putea fi votat cu o majoritate importanta, poate chiar mai importanta decat in decembrie, dand astfel un sprijin important aderarii Romaniei”-a declarat Pierre Moscovici.
Potrivit Tratatului de Aderare, clauza e activata la recomandarea Comisiei Europene si cu votul tarilor membre.
Nu e exclus insa ca, la sfarsitul lunii, cand comisarul pentru extindere Olli Rehn va comparea in fata comisiei de relatii externe, sa accepte ideea ca pe viitor ar putea lua in seama si o rezolutie a Parlamentului cerand amanarea aderarii Romaniei sau Bulgariei.
Intră acum și în grupul de