Intră acum și în grupul de
Transferul unei clădiri din municipiul Fălticeni în administrarea primăriei din localitate a fost aprobat, vineri, cu majoritate de voturi de consilierii judeţeni suceveni.
Aleşii judeţeni au votat fără să accepte un amendament prin care să se precizeze că se păstrează arhitectura acestei clădiri cât şi că va fi folosită doar pentru centru social, propus de mai mulţi consilieri judeţeni.
Potrivit consilierului judeţean PNL Dan Dascălu, care locuieşte în Fălticeni, respectiva clădire, a funcţionat în perioada 1860-1918 drept Consulat austriac, apoi a funcţionat prima şcoală horticolă şi ulterior a fost folosită de Staţiunea de cerecetări pomicole.
„Clădirea, în stil austriac, este unică pentru oraşul Fălticeni. Din motive necunoscute, de când e în posesia CJ Suceava, din 2004, se dărâmă progresiv deşi e pe lista de clădiri cu importanţă arhitectonică”, a spus Dan Dascălu, care e menţionat că în urmă cu câţiva ani Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a dorit să folosească imobilul pentru a amenaja un muzeu, dar că a renunţat din motive necunoscute.
El a susţinut că CJ Suceava va trebui să ceară, prin decizia prin care se face transferul clădirii, municipiului Fălticeni, să reabiliteze clădirea cu respectarea arhitecturii şi să fie folosită doar ca centru social, amendament susţinut de mai mulţi consilieri, dar care nu a fost votat de majoritate.
Primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman, a declarat că municipiul a alocat suma de 500.000 de lei pentru acest an pentru studii şi proiecte, iar banii vor fi folosiţi pentru realizarea studiului în baza căruia să fie promovat spre finanţare un proiect cu fonduri UE.
El a menţionat că respectiva clădire este foarte veche, cu grad mare de uzură şi că singura şansă pentru lucrările de restaurare sunt fondurile europene.
Cătălin Coman a mai declarat că va fi amenajat în clădire un centru cu caracter social.
Intră acum și în grupul de