Intră acum și în grupul de
Primarii localităţilor Crucea, Panaci, Poiana Stampei si Dorna Arini, alături de câteva zeci de fermieri din zona de munte a judeţului Suceava, s-au întâlnit, joi, cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la sediul Primariei municipiului Vatra Dornei.
Catalin Nechifor, presedintele CJ Suceava:
„La Dorna se întâmplă lucruri importante despre agricultură şi mă bucur că s-a decis, dupa ani buni, sa se reînfiinţeze Agentia Zonei Montane. Ora exactă pe zona montană e clar că va pleca de aici. Azi am vizitat CEFIDEC cu ministrul Agriculturii şi noua investiţie pe care academia o face la Dorna cu rol de cercetare.
Am discutat şi cu ministrul şi ştiti că nu putem duce mai departe singuri povara asta care e agricultura. E o ramură economică dificilă, în care principala resursă sunt oamenii şi la care statul trebuie să puna ceva în plus. Cred că trebuie să avem mai mult curaj. Incerc de doi ani, si după consultări, am înfiintat o cooperativă agricolă pe zona vegetală, Bucovina, în partenetriat cu fermieri din Franţa.
Sunt în măsură cei de la Cooperativă să semneze în acest an comenzi pentru export. Avem la Suceava, experienţă şi posibilitate de dezvoltare, dar trebuie să dezvoltam ideea de cooperativă. Nu se vor rezolva problemele singular, ci doar în comun.”
Daniel Constantin, ministrul Agriculturii:
Radu Rey este de două săptămâni consilier al ministrului Agriculturii şi e o recunoaştere a muncii lor pentru zona de munte.
Au fost publicate acum o oră primele două ghiduri pentru măsurile ce vor fi deschise. Vom începe să primim proiecte în aproximativ 20 de zile pe aceste două masuri.
Vă anunţ că zona montană va avea o alocare financiară distinctă şi nu se va intra în competitie de proiecte cu cei din zona de câmpie. Vă asigur ca PNDR răspunde unei nevoi de simplificare a birocraţiei. Se va putea ocoli procedura de achiziţie publică de pe o listă de preţuri de referinţă pe care o vom publica.
Vă mai anunţ că ce înseamnă plaţi directe am demarat tranşa a doua. Incepând cu 16 octombrie am plătit prima tranşă. La începutul acestui an am făcut plăţi de 820 milioane de euro.
Săptămâna viitoare, se vor începe plătile la subvenţie şi pentru ovine şi bovine. Veţi avea o singură cerere de plată pentru 2015. E foarte posibil să prelungim depunerea cererilor până pe 15 iunie. Incercăm să facem o plată stimulativă pentru cei care comasează terenurile agricole. Procesul e lent. Incă avem azi peste 800.000 de fermieri care au între 1 şi 5 hectare. Nu prea e normal.
Vrem să îi determinam pe cei mici să comaseze terenurile în ce fel doresc şi să dezvolte exploataţii mai mari. A venit momentul să susţinem consolidarea şi crearea cooperativelor agricole. Apreciez ce a făcut preşedintele CJ Suceava pe acest palier.
Vom încerca să încurajăm plantarea de soia nemodificată genetic. E posibil să introducem şi plăţi pentru castraveţii şi roşiile obţinute în solarii. Va fi însă o condiţie, ca sămânţa folosită să fie certificată şi de provenienţa românească.”
Petrea Dulgheru, fost sef DSV Suceava:
„Suntem obligaţi să cosim după 1 iulie ca să putem lua subvenţia pentru fân. Aş vrea să găsiţi o modalitate ca data asta să fie scoasa. Am fost în Austria şi Germania şi fermierii de acolo cosesc când pot şi cred ei că păşunea le dă unitate proteică şi nu celuloză. Fânul de acum e foarte slab calitativ şi se poate vedea cu ochiul liber asta.”
Intră acum și în grupul de