Intră acum și în grupul de
ANAF a transmis luni seara un comunicat privind modul în care opinia publică este informată defectuos în legătură cu acţiunile de control desfăşurate de Direcţia Antifraudă, în această perioadă, în vederea întăririi disciplinei fiscale.
Astfel, în comunicat se arată că în ce priveşte suspendarea activităţii restaurantului PUB 18 pentru doar 3,18 lei, aşa cum a fost prezentată de mass-media, fără a fi solicitat punctul de vedere ANAF se precizează că din compararea raportului informativ emis de casa de marcat cu monetarul reprezentând încasările zilei, până la momentul controlului, a rezultat o diferenţă în minus de 1.596,72 lei, nu de 3,18 lei.
„În nota explicativă semnată olograf de barmanul unităţii este precizat că acesta i-a înmânat administratorului societăţii „în jur de 1.600” lei. La solicitarea inspectorilor de a prezenta dovada, constând în dispoziţia de plată, acesta a precizat că nu deţine un astfel de document întrucât l-a înmânat administratorului, deşi legea prevede că un exemplar al dispoziţiei de plată trebuie să rămână în unitate. Administratorul societăţii a venit ulterior controlului pentru a prezenta dispoziţia de plată, într-un singur exemplar, pentru suma de 1.600 lei”, se arată în comunicat.
Totodată, despre Cofetăria Codrina din Timişoara s-au publicat ştiri, fără a fi solicitată poziţia ANAF, prin care a fost prezentată o situaţie fără corespondenţă cu realitatea, respectiv suspendarea activităţii pentru un plus de 1.5 lei în casa de marcat în condiţiile în care inspectorii DRA Deva nu au verificat deloc activitatea SC Codrina SRL
În legătură cu materialele apărute în presă legate de confiscarea „urzicilor unei bătrânici” de către Direcţia Antifraudă, fără ca ANAF să fie întrebat în legătură cu veridicitatea informaţiei, se arată că este nereal pentru că a acest gen de activităţi nu intră în sfera acţiunilor întreprinse de DGAF.
Sugerăm reprezentanţilor presei să verifice această informaţie cu alte instituţii care au astfel de atribuţii, Linia prioritară de acţiune a DGAF este reprezentată de analiza, investigarea şi instrumentarea cazurilor de fraudă fiscală organizată sistematică. În 2014, 90% dintre cazurile instrumentate de Direcţia Antifraudă au vizat prejudicii de peste 1 milion de euro/dosar, iar în primele două luni din 2015 procentul dosarelor de peste 1 milion de euro au reprezentat 87% din total sesizări penale înaintate organelor de anchetă”, se arată în comunicat.
O serie de mici întreprinzători acuză inspectorii de la Antifraudă că le închide activitatea pentru sume derizorii depistate în casele de marcat și că îi hărțuiește cu amenzi.
Pe 19 martie, inspectorii de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) au făcut un control în toată zona Rădăuţiului. La unul dintre cele 21 de magazine ale companiei, în urma controlului s-a constatat că din casă lipsesc 50 de lei.
”Au constatat că toate actele sunt în regulă, dar au găsit 56 de lei şi 46 de bani în minus la o casă. Una dintre fetele de acolo a greşit la rest. În loc să dea de la 50 de lei a dat de la 100. Au făcut proces verbal. Am trimis un reprezentant al firmei, eu nu eram în localitate. I-am spus să nu semnze procesul verbal. Mi-au spus că îmi dau cea mai blândă sancţiune, suspendarea activităţii pe o lună şi amendă de 5.000 de lei. După lege aşa este”, a povestit pentru gândul omul de afaceri. Respectivul magazin are vânzări de circa 30.000 de lei pe zi.
Luni, Şcheul a primit şi procesul verbal, dar a decis să conteste în instanţă sancţiunea pe care o consideră „aberantă”.
Intră acum și în grupul de