Intră acum și în grupul de
Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor şi guvernatorul provinciei Luxemburg din Belgia, Bernard Caprasse, au semnat, marţi, la Palatul Administrativ din Suceava protocolul de colaborare dintre cele două regiuni.
Guvernatorul provinciei Luxemburg, Bernard Caprasse, a arătat că protocolul de colaborare se realizează între două regiuni care au multe lucruri în comun, de la geografie la sectoarele economice importante.
El a spus că provincia Luxemburg, cea mai mare din Belgia, are şi cea mai mică populaţie, este acoperită de păduri pe jumătate din suprafaţă, la fel ca judeţul Suceava şi tot ca judeţul Suceava are dezvoltat sectorul agricol, al industriei alimentare şi turismul.
Caprasse a explicat că această provincie s-a dezvoltat în pentru că a existat o bună colaborare între forţele politice, patronate şi sindicate.
„Orice regiune se poate dezvolta foarte bine dacă este susţinută de politicieni de la toate forţele politice, de patronate, de sindicate”, a spus guvernatorul provinciei Luxemburg.
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a explicat că discuţiile privind realizarea acestui parteneriat au fost începute în urmă cu aproape doi ani şi au fost susţinute de ambasadorii din cele două ţări, Philippe Beke şi Ştefan Tinca.
El a subliniat că cele două regiuni au acelaşi profil de creştere, că ambele regiuni au fost partajate de diverse state şi ambele au frontieră externă, dar că şi geografic sau economic există multe asemănări.
Nechifor a menţionat că în actuala perioadă, „care nu e tocmai simplă”, e foarte important ca Suceava să găsească regiuni partenere care să-i fie ambasadori în ţări europene, dar că este la fel de important ca şi provincia Luxemburg să-şi găsească parteneri în Bucovina.
El a arătat că cele două regiuni vor colabora în toate domeniile, de la cel al administraţiei până la economie, infrastructură şi logistică sau turism, cultură, învăţământ şi cercetare.
Ambasadorul Belgiei în România, Philippe Beke, a declarat la semnarea protocolului de colaborare între judeţul Suceava şi provincia belgiană Luxemburg, că din 1989 un număr de 150 de comune şi oraşe din România s-au înfrăţit cu localităţi belgiene multe dintre acestea în urma Operaţiunii „Villages Roumaines” care a fost cea mai mare mobilizare occidentală în favoarea satelor româneşti.
Între localităţile sucevene, Moldoviţa şi Vatra Dornei au protocoale de colaborare cu localităţi belgiene.
Intră acum și în grupul de