Intră acum și în grupul de
Medicul epidemiolog sucevean, Cătălina Zorescu, a declarat, marţi, că apariţia unei legi a vaccinării este de salutat cu condiţia asigurării aprovizionării ritmice şi constante a dozelor vaccinale şi a unei finanţări mai bune pentru promovarea campaniilor de vaccinare.
Zorescu a spus că salută iniţiativa Ministerului Sănătăţii de a elabora un proiect de lege care să reglementeze situaţia imunizărilor în România însă este necesar, în acelaşi timp, să fie asigurată aprovizionarea ritmică şi constantă a dozelor de vaccin.
Ea a mai spus că este necesară şi alocarea unor sume de bani pentru activitatea de promovare a campaniilor de vaccinare.
Medicul epidemiolog sucevean a arătat că Direcţia de Sănătate Publică Suceava supraveghează gradul de acoperire vaccinală în judeţul Suceava, prin efectuarea unor controale specifice.
Zorescu a spus că, în ultimii ani, s-a constatat o scădere a gradului de acoperire vaccinală determinată fie prin refuzul părinţilor de a-şi vaccina copiii, fie prin neprezentarea la medic în timpul campaniilor de vaccinare anunţate, dar şi prin discontinuităţile apărute în aprovizionarea cu vaccinuri.
“În maternităţi, unde nou-născuţii sunt vaccinaţi împotriva tuberculozei şi hepatitei B, gradul de acoperire vaccinală este de 98 la sută”, a spus Zorescu arătând că, până la vârsta de un an, unii părinţi nu mai par interesaţi să-şi vaccineze copiii.
Ea a precizat că, în luna februarie 2015, gradul de acoperire vaccinală la copii cu vârsta până la 18 luni era de 75 la sută apreciind această situaţie ca “îngrijorătoare”, dar că o parte dintre copiii nevaccinaţi sunt recuperaţi ulterior, astfel că gradul de acoperire vaccinală la copii cu vârsta de 2 ani ajunge la 80-85 la sută, situându-se însă sub nivelul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care este de 95 la sută.
Reamintim că Ministerul Sănătăţii lucrează la un proiect de act normativ care va reglementa situația imunizărilor în România, având în vedere numeroasele sesizări venite din partea specialiștilor cu privire la scăderea numărului de vaccinări, în urma campaniilor susținute împotriva imunizării.
Proiectul Ministerului Sănătății va fi elaborat împreună cu specialiști în domeniu și ar urma să fie implementat după ce va fi suspus dezbaterii publice.
Ministerul Sănătăţii a alocat, în anul 2015, DSP Suceava suma de 303 000 de lei pentru derularea Programului naţional de imunizări, respectiv pentru plata medicilor vaccinatori, în condiţiile în care produsele vaccinale sunt achiziţionate de Ministerul Sănătăţii, prin licitaţie naţională.
Intră acum și în grupul de