Intră acum și în grupul de
Situaţia din municipiul Rădăuţi care a rămas fără conducere este o premieră post-decembristă, a declarat, joi, la Suceava, ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Marian Pop, subliniind că legiuitorul nu a anticipat o asemenea speţă.
Pop crede că această speţă de drept administrativ va ajunge să fie prezentată studenţilor facultăţilor de drept.
Într-o conferinţă de presă susţinută la Prefectura Suceava, ministrul delegat pentru Dialog Social a arătat că s-a discutat situaţia de la Rădăuţi în Guvern şi că săptămâna viitoare se aşteaptă un act normativ prin care situaţia să fie deblocată.
Potrivit lui Liviu Pop, Ministerul Justiţiei, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerul Afacerilor Interne şi ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul cooperează pentru emiterea unui act normativ prin care să fie stabilită calea legală astfel încât municipiul Rădăuţi să aibă conducere.
Ministrul nu a putut preciza ce fel de act normativ urmează să fie adoptat şi care ar fi soluţia identificată de Guvern.
„Nu vă pot spune mai multe astăzi. Oficial, nu ştiu care este soluţia. Nu am mandat să spun nimic deocamdată despre lucrul ăsta. Se lucrează la actul acesta. Eu nu pot spune nimic acum. Miercuri, Guvernul va veni cu soluţia”, a declarat Liviu Pop, care a arătat că această soluţie va rezolva probleme existente în mai multe localităţi şi nu doar în Rădăuţi.
Ministrul pentru Dialog Social nu a exclus posibilitatea ca prin actul normativ Consiliul local dizolvat să fie reconstituit prin validarea mandatelor supleanţilor de pe listele de candidaţi care au constituit Consiliul local după alegerile din 2012.
În urmă cu o săptămână, prefectul de Suceava, Constantin Harasim, a transmis premierului Victor Ponta o informare despre situaţia de blocaj a municipiului Rădăuţi care nu are conducere rugându-l pe acesta să dispună, cu celeritate, rezolvarea acestei probleme.
El a transmis premierului Victor Ponta o informare care conţine tot istoricul situaţiei municipiului Rădăuţi care a rămas fără conducere după ce primarul este suspendat, fiind arestat la domiciliu, Consiliul local este dizolvat, iar mandatul secretarului Consiliului local s-a încheiat în 27 aprilie.
Harasim a spus că în prezent blocarea activităţii instituţiei are repercusiuni pe termen imediat, mediu şi lung asupra salariaţilor, a bugetului, cum ar fi penalităţile, majorări pentru întârzieri la plata angajamentelor, iar cel mai important, faptul că nu se pot asigura serviciile curente care intră în sarcina instituţiei.
Circa 200 de salariaţi ai Primăriei nu şi-au primit salariile, există în acelaşi timp probleme şi la Spitalul Municipal care a rămas fără conducere din 10 mai.
Prefectul de Suceava a înaintat în urmă cu două săptămâni Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerului Afacerilor Interne şi Secretariatului General al Guvernului, o adresă prin care solicită urgentarea promovării unui proiect de act normativ, o ordonanţă de urgenţă, privind completarea art. 55 alin.(8) din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 astfel încât să poată fi numite temporar două persoane care să preia atribuţiile de primar şi viceprimar.
Intră acum și în grupul de